Южна Корея и САЩ възобновиха военни учения, които бяха отложени безсрочно след историческата среща между президента Доналд Тръмп и лидера на КНДР Ким Чен-ун, информира АФП.

Южна Корея шпионирала Ким Чен-ун

Южна Корея шпионирала Ким Чен-ун

Сеул се интересувал от здравето на лидера на Северна Корея

Съвместните военни учения на пехотинците на двете държави са "избрани" сред други военни игри, които безсрочно са отложени от юни, след като Тръмп се срещна с Ким в Сингапур и обеща да прекрати "много провокативните" и скъпи военни учения с Република Корея.

Снимка 387439

Източник: ЕПА

Ким Чен-ун с дипломатическа офанзива – срещи с Тръмп, Мун Дже-ин, Путин, Дзинпин, Абе и Франциск

Ким Чен-ун с дипломатическа офанзива – срещи с Тръмп, Мун Дже-ин, Путин, Дзинпин, Абе и Франциск

Помпео подчерта, че по време на разговорите двете страни могат да постигнат пробив

Снимка 387438

Източник: ЕПА

Но Korean Marine Exchange Programme (KMEP), в която участват 500 пехотинци от САЩ и Южна Корея, днес се възобновява за две седмици в южния корейски град Пхохан, обявиха от военното министерство на азиатската държава.

САЩ имат 28 500 войници в Южна Корея за сдържане на КНДР.

Двете държави отдавна провеждат съвместни игри и уверяват, че са отбранителни, но Пхенян ги разглежда като подготовка за инвазия.

През август Сеул и Вашингтон отмениха ежегодните игри Ulchi Freedom Guardian, в които обикновено участват десетки хиляди войници. Те също така се съгласиха да отложат военновъздушните учения Vigilant Ace, планирани за декември.

Снимка 387437

Източник: ЕПА

След няколко дни държавният секретар на САЩ Майк Помпео ще разговаря със севернокорейския си колега за ядреното разоръжаване на КНДР и планове за втора среща между лидерите на двете държави.

Снимка 387436

Източник: ЕПА