САЩ искат арабски сили да заменят американските войници в Сирия.

Това пише авторитетното издание "Уолстрийт джърнъл", позовавайки се на американски източници.

Пентагонът отрича за пореден удар в Сирия

Пентагонът отрича за пореден удар в Сирия

Дамаск твърди за свалени ракети в Хомс

Президентът на САЩ Доналд Тръмп настоява за изтегляне на американските сили от арабската държава. През миналата седмица медии съобщиха, че Белият дом планира да се изтегли от Сирия до есента.

Сега администрацията на Тръмп се опитва да сформира арабски сили в Сирия, които ще заменят американските войници и ще помогнат за стабилизиране на региона след тоталното елиминиране на ДАЕШ ("Ислямска държава").

Според държавния глава на САЩ други държави трябва да поемат по-голяма отговорност за възстановяване на реда предимно в североизточната част на държавата.

Изданието отбелязва, че новият съветник по национална сигурност на Белия дом Джон Болтън се е свързал с шефа на разузнаването на Египет да го разпита дали държавата ще помогне за стабилизиране на региона. Администрацията също е попитала Саудитска Арабия, Катар и Обединените арабски емирства да помогнат с финансиране.

Но според експерти осъществяването на целта за създаване на арабски сили ще бъде сложно, тъй като Саудитска Арабия и ОАЕ са замесени в конфликта в Йемен, а Египет не е склонен да защитава територия, която не е под контрола на сирийския президент Башар Асад. Също така не е ясно дали Кайро е склонен да изпрати сили в Сирия, ако САЩ не се съгласят да запазят свои военнослужещи в Сирия.