САЩ искат да видят силна и стабилна Русия. Това заяви държавният секретар на САЩ Джон Кери в интервю със Сергей Брилев за «Вести в субботу» по „Россия-1”.

"Не търсим конфронтация. Бихме искали да видим нормални отношения с Русия и силна и стабилна Русия, допринасяща за разрешаването на споровете на глобално ниво, защото ние сме изправени пред достатъчно предизвикателства”, добави той.

Кери приветства усилията и приноса на Москва в преговорите с Иран и сключването на ядрено споразумение.

Интервюто е записано преди срещата му с руския президент Владимир Путин и външния министър Сергей Лавров в Москва във вторник.

„Русия много сътрудничи и за споразумението за климата в Париж”, добави той.

Според него САЩ и Русия преследват в Сирия едни и същи цели, но трябва да се уреди въпросът за съдбата на сирийския президент Башар Асад.

"Ако вие искате да спрете войната в Сирия, както и ние, ако искате да се борите с групировката ДАЕШ ("Ислямска държава") и да спрете разрастването на тероризма, е необходимо да бъде решен проблемът с Асад", каза Кери.

"Това никак не означава, че искаме да променим всички аспекти на управлението. Ние искаме да запазим държавните институции, искаме да запазим целостта на Сирия - и Русия иска същото", добави той.

"Както показаха преговорите във Виена, Русия и САЩ поддържат обща позиция за политическо уреждане на кризата: сирийците трябва сами да определят съдбата на своята страна. По този въпрос ние сме на едно мнение", поясни Кери.

Вчера беше приета резолюция от Съвета за сигурност на ООН за незабавно прекратяване на огъня в страната и започване на преговори между опозицията и правителството през януари.

Кери добави, че сили, лоялни на сирийското правителство, могат да се присъединят към опозицията за обща борба срещу ДАЕШ.

Топ дипломатът на САЩ коментира и Украйна. Кери изтъкна, че САЩ продължават да призовават Киев да изпълни минските споразумения.

Ще продължим да притискаме правителството в Киев, те имат задължения и те трябва да ги изпълнят, поясни той, допълвайки, че украинските власти се вслушват в призивите на Вашингтон.