Военновъздушните сили на САЩ ще изпратят шест изтребителя F-15 във Финландия тази пролет за участие в учения, които ще действат в база, която се намира на около 160 километра от границата с Русия. Това заявиха военни представители, цитирани от СиЕнЕн.

Шестте самолета от 173-то Бойно крило към националната база „Кингсли фийлд”, Орегон, ще участват в тренировъчни мисии с финландските сили като част от операция „Атлантическа решимост”, която беше инициирана от САЩ през 2014 година, за да се потвърди подкрепата към съюзниците на НАТО, след като Русия се намеси в Украйна.

Макар че Финландия не е част от НАТО, която споделя 1300-километрова граница с Русия, тя работи съвместно със САЩ няколко пъти през последните години.

От американската страна отбелязват, че са провеждани подобни учения от Норвегия, Швеция и други съседни страни, но никога САЩ не са участвали в учения във Финландия с изтребители F-15.

Около 100 американски военнослужещи от Орегон ще бъдат изпратени със самолети във Финландия от 9 до 22 май. Те ще бъдат разположени в Куопио – на около 160 километра западно от границата с Русия.