Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп подсилва спорните си военни отношения със Саудитска Арабия с изпращането на стотици войници в страната на фона на напрежението с Иран, съобщава Си Ен Ен.

500 военнослужещи се очаква да бъдат изпратени във военновъздушната база "Принц Султан", която е разположена в пустинен район източно от саудитската столица Рияд, според двама американски военни представители.

Помпео лети до Саудитска Арабия и ОАЕ заради Иран

Помпео лети до Саудитска Арабия и ОАЕ заради Иран

Ескалацията на напрежението в Персийския залив

Малък екип от войници и поддържащ персонал вече е изпратен на място, за да приключи с предварителните дейности по разполагането на батарея със зенитно-ракетна система "Пейтриът" и подобряването на пистите в базата, поясниха източниците.

САЩ искат войниците в региона за известно време заради иранската ракетна заплаха. Белият дом е категоричен в ангажимента си да защити Саудитска Арабия от иранска агресия.

Миналия месец администрацията обяви, че изпраща допълнителни 1000 военнослужещи в Близкия изток. Част от тях ще бъдат разположени в Саудитска Арабия.

Сенатът на САЩ се конфронтира с Тръмп, блокира продажбата на оръжие на Саудитска Арабия

Сенатът на САЩ се конфронтира с Тръмп, блокира продажбата на оръжие на Саудитска Арабия

Въпреки че Сенатът е доминиран от Републиканската партия

По-рано Камарата на представителите на САЩ одобри три резолюции, насочени към блокиране на планираната от президента Доналд Тръмп продажба на управляеми ракети и друго оръжие за Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства (ОАЕ) и Йордания.