Сенатът на САЩ подкрепи резолюция, която се противопоставя на плана на президента Доналд Тръмп за продажба на оръжие на Саудитска Арабия и други страни, което е рядък укор срещу държавния глава от страна на някои от неговите съпартийци републиканци в Конгреса, отбелязва "Асошиейтед прес".

"За" резолюцията гласуваха 53-ма сенатори, докато 45 се обявиха "против". Тя е първата от 22 резолюции за неодобрение на продажбата на оръжие, които Сенатът трябваше да разгледа, свързани с решението на Тръмп през миналия месец, с което се опита да заобиколи процеса по контрол от страна на Конгреса и да продаде на Саудитска Арабия, ОАЕ и др. страни военна продукция на стойност повече от 8 млрд. долара.

Британски съд: Правителството нарушава закона, изнасяйки оръжия за Саудитска Арабия

Британски съд: Правителството нарушава закона, изнасяйки оръжия за Саудитска Арабия

Британското правителство ще обжалва, след като съдът реши, че подходът му е незаконен

Тръмп обеща да наложи вето на всеки законопроект, който блокира продажбите на оръжие на Саудитска Арабия.

Лидерът на републиканското мнозинство в Сената Мич Макконъл обяви, че е постигнато споразумение по темата. По думите на Макконъл две от 22-те резолюции ще бъдат обсъдени и ще бъдат гласувани отделно, докато останалите ще бъдат гласувани пакетно.

Близките връзки на администрацията на Тръмп със саудитците разочароваха конгресмените от месеци. Отдавна загрижени за многото цивилни жертви в оглавяваната от Саудитска Арабия война в Йемен, конгресмените бяха възмутени от убийството на саудитския журналист с американско гражданство Джамал Кашоги от саудитски агенти през миналата година.

САЩ добавиха Саудитска Арабия и Куба в черния списък за трафик на хора

САЩ добавиха Саудитска Арабия и Куба в черния списък за трафик на хора

"Ако не се изправите срещу трафика, Америка ще се изправи срещу вас"

Ходът за блокиране на продажбата на оръжие беше предприет по-рано този месец от сенатор Боб Менендес от Ню Джърси, който е най-висопоставеният демократ в Комисията по външните работи към Сената. Към него се присъединиха няколко изтъкнати републиканци, създавайки двупартиен отпор на външната политика на Тръмп, след като Белият дом използва обявяването на извънредно положение, за да одобри продажбата на оръжие без санкция от Конгреса.