САЩ добавиха Саудитска Арабия и Куба към черния си списък на страните, които според тях не правят достатъчно за борба с трафика на хора, което може да доведе до налагане на санкции, съобщава "Франс прес".

В годишния си доклад Държавният департамент обвинява съюзника си Саудитска Арабия за масови нарушения спрямо огромната си чуждестранна работна сила, а също обвинява противника си Куба за трафик на хора чрез програмата си за изпращане на лекари в чужбина.

Други страни, които остават в Ред 3, най-лошото класиране в доклада, са Китай, Мианмар, Северна Корея, Русия и Венецуела.

Попадането в Ред 3 означава, че САЩ могат да ограничат помощта или да оттеглят подкрепата за страната в Международния валутен фонд (МВФ) или други глобални органи за развитие.

Държавният секретар Майк Помпео заяви, че през миналата година САЩ са предприели мерки срещу 22 страни заради трафик на хора.

"Това действие и посланието, което върви с него, е много ясно - ако не се изправите срещу трафика, Америка ще се изправи срещу вас", коментира Помпео, представяйки доклада заедно с Иванка Тръмп, дъщерята на президента Доналд Тръмп и негова съветничка.

Президентът обаче може също така да отмени санкциите заради трафик на хора, а американските власти често се надяват, че срамът от попадането в Ред 3 ще насърчи действия, особено когато става въпрос за съюзници на САЩ.

Относно Саудитска Арабия САЩ заявиха, че кралството е преследвало малко трафиканти и е направило твърде малко, за да помогне на жертвите на трафик на хора, като вместо това често ги хвърля в затвора, глобява ги или ги депортира, като ги обвинява в имиграционни нарушения или проституция.