Британското правителство нарушава закона, като разрешава износа на оръжия за Саудитска Арабия, които биха могли да бъде използвани в конфликта в Йемен, реши британски съд, съобщава "Ройтерс".

Въпреки че решението на съда не означава, че Великобритания трябва незабавно да спре износа на оръжие, това означава, че ще има застой в предоставянето на следващите лицензи за износ на оръжие за Саудитска Арабия - най-богатият британски арабски съюзник.

"Апелативният съд стигна до заключението, че процесът на вземане на решения от страна на правителството е погрешен в правото в едно значително отношение", коментира съдия Теренс Еъртън, като постановява решението.

Той допълва, че правителството не направило "заключителни оценки дали саудитската коалиция е извършила нарушения на международното хуманитарно право по време на конфликта в Йемен".

Лондон ще трябва да преосмисли начина, по който обработва такива лицензи за износ в Саудитска Арабия.

Лондон призова Германия да преосмисли забраната за износ на оръжие за Саудитска Арабия

Лондон призова Германия да преосмисли забраната за износ на оръжие за Саудитска Арабия

Изненадващият призив на Великобритания е поместен в писмо до германския външен министър

"Решението на съда днес не означава, че лицензите за износ на оръжие за Саудитска Арабия трябва незабавно да бъдат спрени", обяснява съдията.

"Това означава, че правителството на Обединеното кралство трябва да преразгледа въпроса, трябва да направи необходимите оценки за минали периоди, като позволи факта, че в някои случаи няма да бъде възможно да се стигне до заключение."

Делото бе заведено от "Кампанията срещу търговията с оръжие" срещу британското правителство.

"Режимът на Саудитска Арабия е един от най-бруталните и репресивни в света, но от десетилетия той е най-големият купувач на оръжие, произведено в Обединеното кралство", коментира Андрю Смит от кампанията срещу търговията с оръжие. "Продажбите на оръжие трябва да спрат незабавно."

Роза Кърлинг, адвокат ot адвокатската кантора Leigh Day, която представлява участниците в кампанията, заяви, че сега правителството ще трябва да преразгледа дали да премахне съществуващите лицензи за износ и да преразгледа решението си да продължи да предоставя лицензи.

Сенатори се опитват да спрат продажбите на оръжие от САЩ на Саудитска Арабия

Сенатори се опитват да спрат продажбите на оръжие от САЩ на Саудитска Арабия

Републиканци и демократи се обединяват

Британското правителство ще поиска обжалване, след като съдът реши, че подходът му към лицензиите за износ на оръжие от Саудитска Арабия е незаконен, съобщиха от Министерството на търговията.

"Това решение не е дали самите решения са били правилни или не, а дали процесът на вземане на тези решения е правилен", заяви говорител на министерството.

"Ние не сме съгласни с решението и ще търсим разрешение за обжалване", допълва той.

Обединеното кралство е лицензирало продажбата на оръжие на Саудитска Арабия за най-малко 4,7 млрд. паунда от началото на гражданската война в Йемен през март 2015 г., като повечето от записаните продажби са извършени преди 2018 година.

Продажбите се подписват от външните, отбранителните и международните търговски секретари, а министри и бивши министри, включително кандидатите за лидерство на Торите Борис Джонсън и Джереми Хънт, са защитили оръжейните отношения на Обединеното кралство с Рияд.

Последните данни сочат, че броят на загиналите в гражданската война в Йемен от 2016 г. наближава 100 000, въпреки че понастоящем има прекратяване на огъня, почти 11 700 цивилни са загинали в нападения, които са пряко насочени срещу тях, съобщава "Гардиън".

Бум на продажбите на оръжие от Франция на Саудитска Арабия

Бум на продажбите на оръжие от Франция на Саудитска Арабия

Нараснали са с 50 процента през 2018 година