Министърът на външните работи на Великобритания Джереми Хънт днес ще посети Берлин, след като призова Германия да изключи големи военни проекти от забраната за продажба на оръжие на Саудитска Арабия. Хънт смята, че забраната ще навреди на икономиката на Германия и на доверието към европейските държави.

Изненадващият призив на Великобритания е поместен в писмо до германския външен министър Хайко Маас.

Германия обяви през ноември, че повече няма да издава лицензи за износ на оръжие за Саудитска Арабия заради убийството на саудитския журналист Джамал Кашоги. Официално Берлин не е забранил вече одобрени споразумения, но призова индустрията да не доставя оръжията за момента.

Значителен спад на германския износ на оръжия през 2018 г.

Значителен спад на германския износ на оръжия през 2018 г.

До 13 декември е одобрила оръжейни сделки на обща стойност 4,62 милиарда евро

Лондон яростно критикува убийството на Кашоги, но отказва да наложи забрана върху износ на оръжие за Саудитска Арабия. През уикенда комисия към горната камара на британския парламент обяви, че Великобритания е на грешната страна на хуманитарните закони с продажбата на оръжие на Саудитска Арабия, използвани във войната в Йемен.

"Шпигел" разкрива писмото на Хънт до Маас. В него британският министър изразява безпокойството си от решението на германското правителство, тъй като засяга британския и европейския отбранителен сектор, а също така ще има последствия върху способността на Европа да изпълни ангажиментите си към НАТО.

В писмото си Хънт, който ще посети Германия, за да обсъдят Брекзит, отбелязва още, че британските компании няма да могат да изпълнят няколко договора с Рияд, включително за изтребители Eurofighter Typhoon и Tornadо заради решението на Берлин.

Германия иска ЕС да спре износа на оръжия за Саудитска Арабия

Германия иска ЕС да спре износа на оръжия за Саудитска Арабия

Важно е да се постигне реална и обща европейска позиция

Писмото на Хънт е приветствано от германския отбранителен сектор. Британският министър предупреждава, че решението на Берлин ще струва на германските фирми 2,3 милиарда евро приходи до 2026 г.