Германия иска и други държави-членки на Европейския съюз да последват примера за спиране на износа на оръжие за Саудитска Арабия, заради убийството на журналиста Джамал Кашоги, коментира министърът на икономиката Петер Алтмайер, цитиран от "Ройтерс".

Рияд дава многобройни и противоречиви обяснения за това, което е довело до смъртта на Кашоги на 2 октомври в консулството в Истанбул. В неделя външният министър Адел ал-Джубейр нарече убийството "огромна и тежка грешка".

Канцлерът Ангела Меркел заяви в неделя, че Германия ще спре износа на оръжие за Саудитска Арабия, докато неяснотите около смъртта на Кашоги продължават.

Германия "сръфа" Саудитска Арабия за смъртта на Кашоги

Германия "сръфа" Саудитска Арабия за смъртта на Кашоги

Обясненията на петролното кралство били незаволителни и неадекватни

Алтмайер, близък съюзник на Меркел, заяви, че обясненията на Рияд за случая са незадоволителни. "Правителството е съгласно, че за момента няма да одобряваме по-нататъшния износ на оръжие, защото искаме да знаем какво се е случило", обясни той.

До момента, през тази година, германското правителство е одобрило износ на оръжия на стойност над 400 милиона евро за Саудитска Арабия, които са втория по големина поръчител на немски оръжия след Алжир.

Лондон: Обяснението на Саудитска Арабия за смъртта на Кашоги не е правдоподобно

Лондон: Обяснението на Саудитска Арабия за смъртта на Кашоги не е правдоподобно

Въпреки това няма да къса отношенията си с Рияд

Алтмайер коментира, че другите държави от ЕС трябва да спрат износа на оръжие за Саудитска Арабия, за да увеличат натиска върху Рияд по случая Кашоги. "За мен е важно да постигнем обща европейска позиция", допълва германският министър на икономиката.

"Защото само, ако всички европейски страни са съгласни, това ще повлияе на правителството в Рияд. Няма да има никакви положителни последици, ако спираме износа на оръжие, но други държави в същото време запълват създаденият вакум", допълва той.

Великобритания, Германия и Франция искат изясняване по случая "Кашоги"

Великобритания, Германия и Франция искат изясняване по случая "Кашоги"

Международният натиск върху Саудитска Арабия се засилва