Германия значително е намалила износа на оръжия през 2018 г., показват данни на икономическото министерство, цитирани от ДПА.

До 13 декември най-голямата икономика в Европа е одобрила оръжейни сделки на обща стойност 4,62 милиарда евро (5,29 милиарда долара) в сравнение с 6,24 милиарда евро през цялата 2017 г.

Меркел отказва да доставя оръжия на Саудитска Арабия

Меркел отказва да доставя оръжия на Саудитска Арабия

Чака да се разкрие убийството на Кашоги

Така за трета поредна година се отчита спад на износа на оръжия след рекордната 2015 г., когато бяха отчетени сделки за 7,86 милиарда евро.

В отговор на молба на член на Зелените да се разкрие информация, икономическото ведомство отбеляза, че Саудитска Арабия е на четвърто място сред топ реципиентите, въпреки че Рияд продължава да участва в конфликта в Йемен. Германия е продала оръжия на Саудитска Арабия за 416 милиона евро. Монархията е зад Алжир (802 милиона евро), САЩ (506 милиона евро) и Австралия (432 милиона евро).

През ноември коалиционното правителство на Германия се съгласи да прекрати доставката на оръжие за Рияд заради случая с убийството на журналиста Джамал Кашоги в саудитското консулство в Истанбул и ролята на Рияд във войната в Йемен.

Германия иска ЕС да спре износа на оръжия за Саудитска Арабия

Германия иска ЕС да спре износа на оръжия за Саудитска Арабия

Важно е да се постигне реална и обща европейска позиция

Докато критици на ролята на Германия като доставчик на оръжие приветстват спада, оръжейната индустрия заплаши да поиска компенсация, тъй като не трябва да носи отговорността за "чисто политически проблеми".