Американските сенатори Крис Мърфи и Тод Йънг обявиха, че ще внесат законопроект, подкрепен и от републиканци, и от демократи, който ще позволи на сенаторите да поискат доклад за състоянието на човешките права в Саудитска Арабия, като в зависимост от заключенията на доклада това може да доведе до гласуване за спиране на продажбите на оръжие за кралството, съобщават американските медии.

Бум на продажбите на оръжие от Франция на Саудитска Арабия

Бум на продажбите на оръжие от Франция на Саудитска Арабия

Нараснали са с 50 процента през 2018 година

"Процесът, който задействаме, ще позволи на Конгреса да прецени съвкупността от отношенията ни със Саудитска Арабия в областта на сигурността, не само една продажба на оръжие, и да възстанови ролята на Конгреса в правенето на външна политика", обясни демократът Мърфи.

"Нашите продажби на оръжие за Саудитска Арабия изискват контрол от страна на Конгреса. Тази двупартийна резолюция просто изисква от държавния секретар да докладва по някои основни въпроси, преди да продължи действията по тях. Продължаващата хуманитарна криза и сложната среда за сигурност в Йемен изискват нашето трайно внимание, а ние не можем да позволим американско военно оборудване да влоши положението", добави Тод Йънг от Републиканската партия.

Белият дом планира да заобиколи Конгреса и да продаде бомби на Саудитска Арабия

Белият дом планира да заобиколи Конгреса и да продаде бомби на Саудитска Арабия

Според информацията планът включва да се задейства клауза при извънредни случаи