Камарата на представителите на САЩ в сряда одобри три резолюции, насочени към блокиране на планираната от президента Доналд Тръмп продажба на управляеми ракети и друго оръжие за Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства (ОАЕ) и Йордания.

Одобрението на мерките е друг политически упрек за отношенията на Тръмп със Саудитска Арабия, който предизвика остри критики в конгреса относно нарушенията на правата на човека и нарастващия брой жертви от войната в Йемен.

САЩ с оръжейна сделка от $11,5 млрд. със Саудитска Арабия

САЩ с оръжейна сделка от $11,5 млрд. със Саудитска Арабия

Става дума за ПВО системата THAAD

Позовавайки се на нови военни напрежения с Иран през май, Тръмп използва "вратичка" в закона за контрол на оръжията в САЩ, за да заобиколи Конгреса, за да завърши продажбата на оръжия за осем милиарда долара на Саудитска Арабия, ОАЕ и Йордания. Този ход заобиколи американския закон, който дава на конгреса властта да преразгледа големите продажби на оръжия.

САЩ готви оръжейна сделка със Саудитска Арабия

САЩ готви оръжейна сделка със Саудитска Арабия

Планът е в продължение на 10 години САЩ да предоставя оръжия,

Много политици смятат твърденията на Тръмп за извънредна ситуация като преувеличени, посочвайки, че повечето от разглежданите продажби на оръжия не могат да бъдат доставени в продължение на месеци, дори години.