САЩ изтеглят зенитно-ракетни системи "Пейтриът" и други военни активи от Саудитска Арабия, пише "Уолстрийт джърнъл", позовавайки се на американски източници.

Вашингтон увеличи присъствието си в арабската страна заради напрежението с Иран през миналата година.

Спад на цената на петрола след решение на Саудитска Арабия да увеличи производството

Спад на цената на петрола след решение на Саудитска Арабия да увеличи производството

Осведомителната агенция отбелязва, че това е част от стратегия за доминация на пазарния дял

Американското издание пояснява, че четири батареи "Пейтриът", които имат за цел да защитят наземни активи като ракети и бойни самолети, ще бъдат изтеглени от саудитските петролни обекти. Десетки войници, които поддържат комплексите, също ще бъдат изтеглени.

Две ескадрили бойни самолети вече напуснаха региона. Източниците поясниха, че се обмисля и намаляване на военноморското присъствие на САЩ в Персийския залив. Изтеглянето се основава на оценки, че Техеран повече не представлява непосредствена заплаха за американските стратегически интереси.

Няма коментар от страна на Саудитска Арабия.

Източниците от САЩ вярват, че ударът през януари, при който беше убит иранският командир генерал Касем Солеймани, както и продължаващата епидемия от коронавирус в Иран, са намалили възможностите на Техеран в региона. Пентагонът обмисля дали да премести активите за ограничаване на китайското военно влияние в Азия.

САЩ и Франция увеличиха износа на оръжие, а Саудитска Арабия е най-големият вносител

САЩ и Франция увеличиха износа на оръжие, а Саудитска Арабия е най-големият вносител

Авторите на изследването подчертават, че половината от износа на САЩ през последните пет години е бил за Близкия изток

През последните седмици традиционно топлите отношения между Вашингтон и Рияд се обтегнаха заради цените на петрола. Много американски петролни компании са изправени пред фалит и САЩ притискат Саудитска Арабия да намали производството на петрол.