Световното първенство по футбол през 2026 г. ще се проведе в САЩ, Канада и Мексико, след като тяхната съвместна кандидатура победи тази на Мароко, съобщават световните информационни агенции.

Обединената кандидатура беше избрана от страните членки на световната футболна централа ФИФА, печелейки 134 гласа, докато за Мароко са гласували 65 страни.

Световното първенство през 2026 г. ще бъде най-голямото в историята - с 48 отбора, играещи 80 мача в продължение на 34 дни.

"Футболът е единственият победител. Всички сме обединени от футбола", изтъкна президентът на американската футболна федерация Карлос Кордейро.

От общо 211 страни членки на ФИФА, 200 са гласували по време на 68-ия конгрес на ФИФА в Москва, като 104 гласа бяха минимално необходимите за победа.

Канада, Мексико, Мароко и САЩ не са участвали в гласуването, докато Гана е отсъствала, след като правителството на страната обяви, че е разпуснало местната футболна федерация на фона на твърденията за "масова" корупция.

Три американски територии - Гуам, Американските Вирджински острови и Пуерто Рико - са били сред останалите страни членки, които не са гласували.

И Мексико (през 1970 и 1986 г.), и САЩ (през 1994 г.) вече са били домакини на Световно първенство. Канада организира Световното първенство по футбол за жени през 2015 г.