Космически кораб, построен и управляван от базираната в Тексас компания Intuitive Machines, кацна в близост до южния полюс на Луната, съобщава "Ройтерс".

Това е първото приземяване на лунната повърхност на САЩ от повече от половин век и първото, постигато някога от частния сектор.

НАСА, с няколко изследователски инструмента на борда на превозното средство, приветства кацането като голямо постижение в целта си да изпрати търговски космически кораби на научни мисии до Луната преди планираното завръщане на астронавти там по-късно през това десетилетие.

Първоначалните комуникационни проблеми след кацането вчера обаче повдигнаха въпроси дали превозното средство може да е било повредено или възпрепятствано по някакъв начин.

Спускаемият шесткрак робот без екипаж, наречен "Одисей", се приземи около 18:23 часа американско време.

След половин век: САЩ подновиха успешно мисиите до Луната

След половин век: САЩ подновиха успешно мисиите до Луната

Стартира първата такава с частна ракета

При кацането обаче се появи проблем с автономната навигационна система на космическия кораб, който наложи намеса от страна на инженерите на Земята.

Отне и повече време от очакваното да се възстанови комуникацията с космическия кораб и да стане ясно какво се е случило с него на около 384 000 км от Земята.

След като контактът най-накрая беше подновен, сигналът беше слаб. Бе потвърдено, че спускаемият апарат е кацнал, но контролът на мисията не получи информация относно точното състояние и ориентацията на превозното средство.

"Нашето оборудване е на повърхността на Луната и вече предаваме, така че поздравления към екипа на IM", заяви на оперативния център директорът на мисията на Intuitive Machines Тим Крейн.

По-късно вечерта компанията съобщи в социалната мрежа X, че контролерите на полета "са потвърдили, че "Oдисей" е изправен и започва да изпраща данни".

Слабият сигнал обаче предполага, че космическият кораб може да се е приземил до стена на кратер или нещо друго, което е възпрепятствало антената му, уточни Томас Зурбухен, бивш научен ръководител на НАСА, който ръководи създаването на търговската програма на агенцията за кацане на Луната.

САЩ изстреляха първата частна мисия до Луната

САЩ изстреляха първата частна мисия до Луната

Това ще отбележи първото пътуване до лунната повърхност в рамките на програмата на НАСА за луната Артемида