Финансовото министерство на САЩ отново установи, че нито Китай, нито други търговски партньори са манипулирали валутите си. Това е поместено в 6-месечен доклад на ведомството, цитиран от АФП.

Но министерството призова азиатския икономически гигант да не позволява постоянно обезценяване на китайски юан (ренминби).

Докато в доклада се отбелязва, че "през миналата година директната интервенция на Народната банка на Китай е била ограничена", ведомството пояснява в съобщение, че "продължава да призовава Китай да предприеме необходимите стъпки, за да се избегне постоянно отслабване на валутата".

Финансовото министерство прави оценка на всички американски търговски партньори с годишен търговски излишък на стоки в размер на повече от 40 милиарда долара. На базата на търговията през 2019 г. този стандарт обхваща 21 държави с близо 3,5 трилиона долара търговски обмен със САЩ.

В новия разширен списък министерството е включило девет търговски партньори, включително Китай, който е наблюдаван заради валутните му практики. Това са държавите Германия, Ирландия, Италия, Япония, Корея, Малайзия, Сингапур и Виетнам. От списъка са премахнати Индия и Швейцария, но сa добавени Ирландия, Италия, Малайзия, Сингапур и Виетнам.

В доклада се посочва, че валутата на Китай се е обезценила с 3,8% спрямо щатския долар през втората половина на миналата година и общо с 8% за цялата година. Но Китай задейства един от критериите, използван, за да се установи дали си заслужава САЩ да следят валутните практики на държава.

Германия остава в списъка за трета година. 68 милиарда долара е търговският излишък със САЩ през 2018 г.

Италия и Ирландия са част от еврозоната и нямат независим контрол над валутата или валутната политика, тъй като са под контрола на Европейската централна банка.

Индия и Швейцария са премахнати от списъка, тъй като отговарят само на един от трите необходими критерия за включване в списъка за следене.