Командването на военновъздушните сили на САЩ в Европа отправи критика към Русия за рисковите действия на пилотите на два изтребителя Су-27 при прехващане на американски стратегически бомбардировач Boeing B-52 над Черно море.

По думите на генерал Джефри Хариган, командващ американските ВВС, руските пилоти са действали непрофесионално и опасно.

Руските изтребители нееднократно са пресичали траекторията на американския самолет на разстояние 30 метра от него, като са блокирали възможността B-52 да направи маневра, посочва генерал Харигян, цитиран от Дойче веле.

Подобни действия "увеличават вероятността от сблъсъци във въздуха, те са ненужни и несъвместими с летателното майсторство международните правила за полетите", подчерта генерал Хариган.

Той отбеляза, че самолетът B-52 е изпълнявал планиран полет над международни води сутринта на 28 август. Руските изтребители са се намирали също в международно въздушно пространство, но са застрашили неправомерно сигурността на полетите.

Американските ВВС очакват Москва "да действа в рамките на международните стандарти с цел да се гарантира сигурността на полетите и да се предотвратят нещастни случаи", се казва в изявлението на американската страна.