Администрацията на Байдън се отправя към разговорите с Русия следващата седмица, но все още не е сигурна дали Москва е сериозна за преговорите, ако е така, американските служители са готови да предложат дискусии за намаляване на разполагането на американски и руски войски и военни учения в Източна Европа, коментираха пред NBC News настоящ служител на администрацията и двама бивши служители на националната сигурност на САЩ, запознати с планирането. 

Дискусиите биха могли да обсъдят обхвата на военните учения, провеждани от двете сили, броя на американските войски, разположени в балтийските държави и Полша, предварителното уведомяване за движението на силите и руските ракети "Искандер" с ядрена способност на руската територия Калининград между Полша и Литва, казаха източниците.

С десетки хиляди руски войници, струпани на границата с Украйна, администрацията на Байдън заплашва с безпрецедентни санкции и други стъпки, ако Русия предприеме военни действия срещу Украйна. Но администрацията също така проучва начини за намаляване на напрежението с Русия, докато американските служители се подготвят за поредица от дискусии с високи залози с Москва, започващи от понеделник. 

Администрацията "изготвя списък с опции за промени в позицията на сила в Европа, за да ги обсъди с Русия по време на преговорите", каза служител на администрацията. Ако Русия желае да обсъди намаляване на присъствието си в региона, САЩ ще бъдат готови да обсъдят конкретни стъпки, каза служителят.

За всяка промяна във военното присъствие на САЩ в Европа Русия ще трябва да предприеме реципрочни, еквивалентни стъпки за намаляване на силите си, а изтеглянето на руските войски от Украйна няма да е достатъчно, казаха сегашният и бивши служители.

САЩ и Германия виждат заплаха за мира в Европа с действията на Русия срещу Украйна

САЩ и Германия виждат заплаха за мира в Европа с действията на Русия срещу Украйна

Блинкън: При нахлуване е трудно да си представим пускане на "Северен поток 2"

След като Русия превзе украинския полуостров Крим през 2014 г., САЩ и други държави от НАТО разположиха скромен брой войски в Източна Европа, включително американски бронирани части и разшириха въздушните и военноморските патрули, заедно с военни учения от Балтийско море до Черно море.

От повече от 70 000 американски войници, разположени в Европа, около 6 000 са разположени в Източна Европа на ротационен принцип, включително около 4 000 в Полша. Други страни от НАТО също разполагат с хиляди войници на ротационен принцип в региона, за да укрепят източния фланг на алианса.

Засиленото "предно присъствие" и ученията на НАТО "разгневиха" Русия, която казва, че дейностите на алианса представляват заплаха за Русия.

Самото обмислянето на каквито и да било промени във военните учения на САЩ или американското военно присъствие в Източна Европа може да разтревожи съюзниците от НАТО в региона, особено Полша и балтийските държави Естония, Латвия и Литва. Тези страни някога бяха доминирани от Русия и бившия Съветски съюз и има старх от подновяване на агресията без защита от САЩ и НАТО.

Всички преговори за разполагане на войски в Централна и Източна Европа ще трябва да включват всички засегнати страни, включително членове на НАТО от източния фланг на алианса, каза Уилям Тейлър, който бе посланик на САЩ в Украйна по време на администрацията на Буш и като действащ посланик по време на Тръмп администрация.

"Те трябва да са на масата", каза Тейлър, който сега е в Института за мир на САЩ. Но той каза, че си струва да се продължат възможни преговори, които биха могли да намалят напрежението по границата, разделяща Русия и съюзниците от НАТО.

"Общата ни цел е да увеличим сигурността и бих казал, че има начини да направим това чрез ограничаване по интелигентен начин. . . какво могат да направят руснаците и реципрочни ограничения за това, което може да направи алиансът на НАТО", каза Тейлър. "Говорим за стъпки, които биха изградили увереност, че никоя страна не се готви да нахлуе срещу другата."

Възможните мерки могат да включват споделяне на информация за военни учения в чувствителни зони и разполагане на наблюдатели за наблюдение на ученията, каза Тейлър.

Ако успеят, подобни разговори биха могли да съживят духа на вече отмиращия договор от 1990 г. между Запада и съветския блок за конвенционалните сили, който изискваше Вашингтон и Москва да споделят информация за движението на сили и оръжия.

Експерти казват, че договорът е помогнал за предотвратяване на конфликти по време на Студената война.

Военните министри на САЩ и Русия с рядък разговор на фона на напрежението около Украйна

Военните министри на САЩ и Русия с рядък разговор на фона на напрежението около Украйна

Двамата са обсъдили "намаляване на риска близо до границите на Украйна"

Не е сигурно дали Русия е готова да участва в истински преговори за контрол на въоръженията. Какъвто и да е смислен напредък ще бъде невъзможен, докато Русия не изтегли огромните сили, които е разположила по границите на Украйна, казаха бивши служители.

Дори когато планира дипломация с Русия, администрацията на Байдън продължава да се подготвя за възможна военна офанзива в Украйна, предупреждавайки, че всяка атака ще предизвика сурови санкции срещу Москва и повече западна военна подкрепа за Украйна.

Съединените щати работят с други членове на НАТО, за да организират доставката на ракети земя-въздух Stinger, които според Киев ще помогнат на военните да защитят страната срещу ниско летящи руски хеликоптери и дронове.

Администрацията на Байдън също е подготвила нов пакет от военна помощ на САЩ за Украйна, в допълнение към американската военна помощ, която вече тече към Киев, казаха настоящи и бивши служители. Източник, запознат с украинското правителство, каза, че Киев се надява, че администрацията е готова да одобри допълнителната помощ.

Освен заплахата от санкции, администрацията е готова да предупреди Москва, че ако руските сили завземат повече територия в Украйна, Съединените щати ще окажат подкрепа на украинските бойци от съпротивата и ще подкрепят разширеното военно присъствие на НАТО в Източна Европа, казаха бивши служители.

Белият дом и Държавният департамент отказаха да коментират възможни предложения за преговорите с Русия.

Държавният секретар Антони Блинкън в сряда предположи, че е възможно да се намери начин да се споразумеят незабавни стъпки с Русия, които да намалят напрежението, но не даде подробности.

"Вярвам, че ако Русия е сериозна в преследването на дипломация и деескалация, има неща, които всички ние можем да направим сравнително бързо, за да изградим по-голямо доверие и да намалим някои от опасенията, които имаме", каза Блинкън след среща с германския министърът на външните работи Аналена Бербок.

"Има също така въпроси, които могат да бъдат на масата, които ще отнеме известно време, за да се преработят, особено, например, когато става въпрос за контрол на въоръженията, не можете да стигнете до споразумение за контрол на въоръженията за няколко седмици", той добави.

Спецчасти на САЩ в Европа с щаб в Албания за защита на Балканите

Спецчасти на САЩ в Европа с щаб в Албания за защита на Балканите

Ангажимент на САЩ към съюзниците на Балканите да спира злонамерено влияние, да реагира на заплахи и да победи агресия

Заместник-държавният секретар Уенди Шърман и други официални лица на САЩ трябва да се срещнат с руските си колеги в Женева в понеделник, а след това през седмицата се планира да последват по-широки разговори с участието на НАТО и други европейски правителства. Администрацията обеща, че няма да обсъжда никакви въпроси с Русия, които засягат други източноевропейски страни, без да включи тези правителства в преговорите, позовавайки се на принципа "нищо за вас без вас".

Докато се готви за преговорите с Русия, Белият дом е изправен пред деликатен баланс, тъй като се опитва да понижи напрежението, без да кляка на руски заплахи или дрънкане на оръжия, казаха бивши представители на САЩ.

Остава неясно дали Русия е отворена за диалог и компромис, или ще се придържа към публични позиции, които Вашингтон смята за нереалистични и неразумни, включително изискване на гаранция, че Украйна никога няма да бъде допусната да се присъедини към алианса на НАТО, казаха бивши служители.

Говорител на Съвета за национална сигурност на Белия дом каза: "Не знаем до какво ще доведат разговорите следващата седмица", но каза, че подходът на САЩ "ще бъде прагматичен и ориентиран към резултатите".

"Вярваме, че има области, в които можем да постигнем напредък, ако Москва е реалистична в подхода си. Не можем да сме сигурни, докато преговорите не се състоят - това е естеството на дипломацията", каза говорителят.

Що се отнася до твърденията на Русия, че Украйна представлява заплаха за Русия поради връзките й в областта на отбраната с европейските държави или че алиансът от НАТО представлява опасност за Москва, американските служители твърдят, че Русия е тази, която е пренебрегнала международното право и е повишила риска от конфликт.

Те посочват нахлуването на Русия в Грузия, Молдова и Украйна, опитите й да се намеси в изборите на други държави и обвиненията, че Москва е използвала химическо оръжие, за да извърши покушения на чужда територия.

"Ние и нашите съюзници ще повдигнем тези и други въпроси с Русия през следващите дни и седмици", каза говорителят на Съвета за национална сигурност.

НАТО готов за диалог с Русия за Украйна

НАТО готов за диалог с Русия за Украйна

Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг след края на извънредна виртуална среща на външните министри

През последния месец Белият дом се обърна към редица бивши висши служители по националната сигурност и руски експерти, за да обсъдят подхода си към Русия и да потърсят техния съвет. Някои от тези служители, включително бивши висши военни офицери и посланици, призоваха администрацията да се придържа към твърда линия, да поддържа единен фронт с европейските съюзници, да противодейства на руската пропаганда и да избягва сигнали kym Москва, че може да осигури отстъпки за натрупването на войски около Украйна.

Писмо от 24 бивши служители на националната сигурност и висши военни миналата седмица похвали досегашния подход на Байдън, но призова за допълнителни стъпки за предотвратяване на нова инвазия на Русия, вместо да изчака началото на офанзива.

Групата призова за предоставяне на повече оръжия на Украйна сега, като предложи ракети Stinger и допълнителни пратки от противотанкови ракети и радар Javelin за проследяване на артилерийски огън.

"Вярваме, че Съединените щати трябва, в най-близки консултации със своите съюзници от НАТО и с Украйна, да предприемат незабавни стъпки, за да повлияят на изчисленията на Кремъл за разходите и ползите, преди руското ръководство да избере по-нататъшна военна ескалация", се казва в писмото.

Служители на администрацията подготвят редица безпрецедентни санкции срещу Москва, ако предприеме военни действия в Украйна и се стремят да осигурят подкрепа за подобни мерки от европейските съюзници.

Въпреки че изглежда, че правителствата на САЩ и Европа са близо до консенсус относно Русия, не е ясно дали някои европейски лидери ще бъдат готови да наложат санкции на Москва, ако Русия предприеме провокативни действия, които не отговарят на пълноценна военна офанзива, като кибератака или завземането на малка територия, казаха бивши служители.

В допълнение към блокирането на достъпа на Русия до пазарите на облигации в Ню Йорк и санкционирането на олигарси, свързани с руския президент Владимир Путин, американските мерки могат да включват насочване към износа на полупроводници, свързан с руската отбранителна индустрия, според трима бивши американски служители, информирани по въпроса.

Длъжностните лица на администрирането на Бадънн многократно са казали, че САЩ няма да отговорят на искането на Русия, че на Украйна никога не може да бъде позволено да се присъедини към НАТО и ще настояват за правото на Киев да реши бъдещето си.

Само дни преди преговорите между САЩ и Русия в Женева, Русия изпрати войски в друга бивша съветска република, Казахстан, близък съюзник на Москва. На фона на широко разпространените антиправителствени протести, Русия заяви, че е изпратила парашутисти като част от регионална мироопазваща мисия.

Твърде рано е да се каже как сътресенията в Казахстан биха могли да повлияят на кризата в Украйна. Но ако ситуацията се влоши, това потенциално може да премахне натиска от Украйна, поне временно, тъй като Русия може да избере да съсредоточи вниманието си и военните си сили върху Казахстан, казаха регионални експерти.

Путин иска преиграване на Студената война

Путин иска преиграване на Студената война

Въпросът за руския ултиматум, който ще бъде в основата на срещата между Джо Байдън и Владимир Путин в Женева на 10 януари, не засяга само Украйна