Преговарящи екипи на представители на САЩ и на талибаните са на крачка от споразумение, което ще ограничи сблъсъците в Афганистан и ще даде ход на договарянето на мира, обяви висш американски представител, цитиран от Ройтерс.

Той направи изявлението си в неделя, ден след като бунтовнически сили щурмуваха стратегическия град Кундуз в северната част на Афганистан.

Припомняме, че в събота в Кундуз загинаха най-малко 15 души, а над 75 бяха ранени. Талибаните атакуваха града, въпреки че междувременно в катарската столица Доха се водеха официални преговори между техни представители и представители на САЩ.

Ислямистите искат и чуждите сили, и американските, да напуснат страната.

Припомняме, че талибаните контролират малко над 50% от територията на Афганистан. Те загубиха пълния контрол над Афганистан след войната, започнала след 11 септември 2001 г.

САЩ не мислят да се изтеглят от Афганистан

САЩ не мислят да се изтеглят от Афганистан

Нова стратегия за талибаните

Висшият американски представител се казва Залмай Халилзад. Той е американски дипломат, роден в Афганистан, наблюдаващ преговорите, водени от Вашингтон. Намерението му днес да пътува до афганистанската столица Кабул за консултации. Преди това обаче той ще изчака да приключи и деветият кръг от преговори с талибански висши служители в Катар.

"Ние сме на прага на споразумение, което ще намали насилието и ще даде зелена светлина на преговорния процес, при който афганистанците да седнат заедно на масата на преговори , за да говорят за мир - мир, който не заплашва нито САЩ, нито техните съюзници, нито която и да е друга държава ", отбелязва Халилзад в "Туитър".

Той обаче не дава повече подробности за споразумението, при което се очаква хиляди американски войски да бъдат изтеглени от Афганистан в замяна на гаранции от талибаните, че няма да допуснат страната им да бъде използвана като база за военни атаки в чужбина.

За отбелязване е, че само по себе си споразумението не би сложило край на боевете между талибанските и афганистанските сили за сигурност, а ще позволи започването на така наречените "междуафганистански" мирни преговори, които се очаква да се проведат в норвежката столица Осло.

Към момента обаче не е ясно дали талибаните ще се съгласят да разговарят директно с подкрепяното от Запада правителство на президента Ашраф Гани, което те смятат за нелегитимен режим, наложен от чужбина.

Някои представители на талибаните вече обявиха, че са приели да разговарят с представители на афганистанското правителство, но само в лично качество, а не като представители на държавата. Освен това те продължават да са против президентските избори, насрочени за 28 септември.

Има и още една неяснота по отношение на мирното споразумение - не се знае дали то ще обхване пълното изтегляне на всичките 14 500 американски войници от Афганистан и колко време ще отнеме.

Талибаните отхвърлят преки преговори с афганистанското правителство

Талибаните отхвърлят преки преговори с афганистанското правителство

Това може да стане след сключване на споразумение със САЩ

Припомняме, че в Афганистан има над 20 000 чуждестранни военнослужещи, повечето от които служат в мисия, ръководена от НАТО, и насочена към обучаване и подпомагане на афганистанските сили. Мисията на американските военни части е отделна - тя е за борба с тероризма в лицето на групировки като "Ислямска държава" и "Ал Кайда".