Талибаните заявиха, че няма да проведат преки преговори с афганистанското правителство и отхвърлиха изявление на един висш министър за плановете за провеждане на такава среща през следващите две седмици.

Държавният министър по въпросите на мира Абдул Салам Рахими поясни, че се надява, че преките преговори с талибаните ще се проведат през следващите две седмици в неидентифицирана европейска страна. Правителството ще бъде представено от 15-членна делегация, допълва той.

Сухаил Шахин, говорител на политическата служба на талибаните в Катар, отрече това, заявявайки, че разговорите с афганистанското правителство ще се проведат едва след сключване на споразумение със Съединените щати относно оттеглянето на неговите сили.

29 талибани са убити в Афганистан

29 талибани са убити в Афганистан

Акция на правителствената армия

Специалният пратеник на САЩ за мира в Афганистан Залмай Халилзад е провел няколко кръга преки преговори с талибанските служители в Катар от края на миналата година с акцент върху искането на талибаните за изтегляне на САЩ и други чуждестранни сили, а САЩ настояват талибаните да гарантират, че Афганистан няма да бъде използван като база за тероризма.

Други два основни въпроса в мирния процес са прекратяването на огъня и преговорите между конкурентните афганистански страни. 

За първи път от 2001 г. талибаните в Афганистан се съгласиха на безпрецедентно примирие

За първи път от 2001 г. талибаните в Афганистан се съгласиха на безпрецедентно примирие

Спирането на огъня няма да се отнася за "чуждестранните окупатори"