Талибанските сили нападнаха северния афганистански град Кундуз на фона на мирни преговори със САЩ, предаде "Ройтерс".

Тежки сражения се водят в град Кундуз, след като в петък вечер талибанските бойци атакуваха от няколко посоки, принуждавайки афганистанските сили да си отмъстят и да осигурят подкрепление, за да не позволят на въстаниците да получат контрол над части от града.

Електричеството и повечето телефонни услуги бяха прекъснати, а жителите се приютяваха в къщите си.

Правителствените служители в Кундуз и Кабул заявиха, че талибаните търсят подслон в домовете, което прави невъзможно афганистанските и американските сили да извършват въздушни удари, а някои от изтребителите са влезли в основната болница в града.

Министерството на вътрешните работи съобщи, че най-малко 34 талибански бунтовници са убити при наземни и въздушни операции в три района на град Кундуз, а операциите по разчистване са в ход.

"Силите за сигурност отблъскват нападението на талибаните в някои части на град Кундуз. Техният основен приоритет е защитата на цивилните ", заяви Седик Седики, говорител на афганистанския президент Ашраф Гани.

По думите му талибаните винаги заемат позиции в граждански райони.

САЩ и талибаните подновиха мирните преговори

САЩ и талибаните подновиха мирните преговори

Днес двете страни подновиха разговорите в катарската столица Доха

Говорителят на талибаните Забихула Муджахид потвърди атаката срещу град Кундуз. През последните две години бунтовническата група три пъти успя да завземе големи части от районите около града, преди да бъде изгонена след дни на бой с афганистанските сили и въздушни удари, провеждани от американските сили.

Споразумението между САЩ и талибаните само по себе си не би сложило край на сраженията в Афганистан, но би отворило пътя за преговори между талибаните и правителството в Кабул за по-широко мирно споразумение.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че САЩ водят добри преговори с талибаните, но все още не са постигнали споразумение с ислямистката група за изтегляне на американските войски от Афганистан.

САЩ не мислят да се изтеглят от Афганистан

САЩ не мислят да се изтеглят от Афганистан

Нова стратегия за талибаните

Талибаните заявиха, че изявлението на Тръмп, че Съединените щати ще продължат да поддържат сили в Афганистан, дори и след постигането на споразумение, е неприемливо за тях, тъй като те изискват пълно изтегляне на чуждестранните сили от страната.

Около 20 000 чуждестранни войски, повечето от които американски, сега са в Афганистан като част от мисията на НАТО, ръководена от САЩ за обучение, подпомагане и съветване на афганистанските сили. Някои американски сили провеждат антитерористични операции.

Въпреки мирните преговори, сраженията между талибанските и афганистанските сили, които са подкрепени от американската въздушна сила, не отшумяват.

ООН: САЩ и съюзниците са убили повече цивилни афганистанци от терористите

ООН: САЩ и съюзниците са убили повече цивилни афганистанци от терористите

НАТО "не се радва" и споделя загрижеността на ООН за цивилните жертви