САЩ ще наложат нови санкции на Венецуела, предаде АП. 

Целта е да се замразят активи на президента Николас Мадуро и приближени до него.

Така ще се окаже допълнителен натиск върху властта в Каракас.

Американският вицепрезидент Майк Пенс се срещна с лидерите от Групата от Лима в Колумбия, за да търси подкрепа за решението на САЩ.

Той отново подчерта подкрепата си за временния президент Хуан Гуайдо.

"100% сме с вас", е казал Пенс на Гуайдо.

Също така, САЩ са готови да изпратят допълнителна хуманитарна помощ на стойност 56 млн. долара.

ЕС се обяви против военна интервенция във Венецуела

ЕС се обяви против военна интервенция във Венецуела

Трябва да се въздържаме от военна интервенция

Среща между Николас Мадуро и президента на САЩ, Доналд Тръмп ще помогне за разрешаване на политическата криза в Боливарска република, коментира венецуелският външен министър Хорхе Ареаса в интервю за "Демокрация сега".

Кризата във Венецуела ескалира след като Хуан Гуайдо се обяви за действащ президент на страната. Съединените щати го признаха за временен държавен глава, към тях се присъединиха страни от групата Лима (с изключение на Мексико). Организацията на американските държави и редица европейски страни. Мадуро нарече ситуацията опит за преврат и обяви скъсване на дипломатическите отношения със САЩ.

Русия, Беларус, Боливия, Иран, Китай, Куба, Никарагуа, Ел Салвадор, Сирия и Турция изразяват своята подкрепа.

Да се избегне насилието във Венецуела, настоя генералният секретар на ООН Антониу Гутериш. Германия обяви, че подкрепя санкции срещу Мадуро и неговите най-близки помощници.

Ситуацията ескалира в петък, след като на граничен пункт с Бразилия бяха убити двама души при протести срещу затварянето на границите.

До размириците се стигна заради отказа на правителството да допусне до гладуващото население на страната хуманитарната помощ, пристигаща от Колумбия.