Министерството на финансите на САЩ потвърди в четвъртък докладите и наложи санкции на четирима украинци, "свързани с текущи дейности за влияние на руските разузнавателни служби, предназначени да дестабилизират" Украйна.

Списъка включва бившия заместник-ръководител на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Владимир Сивкович, депутатите от Върховната Рада от Опозиционната платформа - За цял живот (OPPL) Тарас Козак и Олег Волошин, бившият депутат Владимир Олейник.

В прессъобщение на Министерството на финансите на САЩ се казва, че четирите лица "играха различни роли в кампанията за глобално влияние на Русия за дестабилизиране на суверенните държави в подкрепа на политическите цели на Кремъл".

САЩ готвят нови санкции за Русия - спонсорирала тероризма

САЩ готвят нови санкции за Русия - спонсорирала тероризма

Вашингтон: Въоръжените сили в Донбас, подкрепяни от Москва, са чуждестранна терористична организация

"Лицата, към които сме насочени, двама от които са членове на парламента на Украйна, действат по указание на ФСБ (Руската Федерална служба за сигурност) и подкрепят дестабилизиращите и опасни операции на Русия за влияние, които подкопават не само Украйна, но и основните принципи на демокрацията", съобщават от Държавния департамент.

На 2 февруари 2021 г. Съветът за национална сигурност и отбрана на Украйна, по препоръка на Върховната Рада и Службата за сигурност на Украйна, наложи санкции срещу Тарас Козак и неговите телевизионни канали NewsOne, ZIK и 112 Ukraine поради руско финансиране на неговите фирми чрез икономически връзки с Донецк и Луганск.

Санкциите са след като президентът на САЩ Джо Байдън каза, че Вашингтон ще наложи санкции, каквито руският му колега Владимир Путин "никога не е виждал" преди, в случай че Москва започне пълна инвазия в Украйна.

Байдън: Путин не е взел окончателно решение, но вероятно ще нахлуе в Украйна

Байдън: Путин не е взел окончателно решение, но вероятно ще нахлуе в Украйна

Ако това стане, Русия ще плати скъпо, каза американският президент