Съвет за сигурност Съединените щати наложиха вето в Съвета за сигурност (СС) на ООН върху проект за резолюция, осъждаща Израел за убийството на трима сътрудници на ООН, станала през последните седмици. Проектът, внесен от Сирия, беше подкрепен от 12 страни-членки на СС, като България и Камерун се въздържаха.

От българското външно министерство съобщиха, че СС е гласувал резолюцията след неуспешни консултации за постигане на консенсус по внесения от Сирия проект. Българската делегация е предложила продължаване на консултациите до намиране на общоприемливо решение, но това не е било прието, поради което при гласуването на резолюцията, върху която САЩ наложиха вето, делегацията ни се е въздържала.

С тази своя позиция България отново подчерта необходимостта от единство на Съвета при търсенето на ефективни решения на проблемите в Близкия изток, се казва в съобщението на МВнР.

Българското правителство категорично осъжда всички актове на насилие, причиняващи човешки жертви и разрушения, и отправя призив към двете страни за възобновяване на мирните преговори за постигането на трайни решения в интерес на мира и сигурността в региона. Същевременно, една разделяща Съвета резолюция, в момент когато протича срещата на Квартета, би имала обратен ефект, се добавя в изявлението на пресслужбата на външното ни ведомство.

От своя страна постоянният американски представител в ООН Джон Негропонте заяви, че според САЩ тази резолюция е била едностранчива, тъй като не е споменавала за палестинските терористи-самоубийци и взривените от тях бомби срещу Израел.