Съединените щати поискаха от Международния съд в Хага да отхвърли твърденията на Техеран, че Вашингтон незаконно е позволил на съдилищата да замразяват активи на ирански компании, съобщава "Ройтерс".

Иран заведе дело срещу Вашингтон през 2016 г. за предполагаемо нарушаване на договор за приятелство от 1955 г., позволявайки на американските съдилища да замразят активи на ирански компании, включително 1,75 милиарда долара на Централната банка на Иран, които да бъдат дадени като обезщетение на жертвите на терористични атаки.

Искът на Иран трябва да бъде отхвърлен изцяло поради принципа на "нечистите ръце", заяви Ричард Висек, правен съветник на Държавния департамент на САЩ.

По негови думи Техеран не може да подава жалба спрямо американските съдилища, конфискуващи ирански активи, тъй като действията, довели до замразяването на активите, са резултат от незаконното поведение на самия Иран.

Техеран се жалва на Международния съд за незаконно замразяване на ирански активи от САЩ

Техеран се жалва на Международния съд за незаконно замразяване на ирански активи от САЩ

Вашингтон обвинява ислямската република в спонсориране на тероризма

Вашингтон твърди, че Иран първи е нарушил договора, спонсорирайки международния тероризъм. Ислямската република обаче отрича да подкрепя тероризма.

Договорът за приятелство от 50-те години на миналия век е подписан много преди Ислямската революция в Иран през 1979 г., при която е свален подкрепяният от САЩ шах, поради което следва прекъсване на отношенията между двете страни.

След като Иран подаде два иска въз основа на договора от 1955 г., който предоставя юрисдикцията на Международния съд, Вашингтон официално се оттегли от споразумението през 2018 г.

В понеделник Иран заяви, че Съединените щати са позволили на "индустрията на съдебни спорове" срещу ирански компании да процъфтява в нарушение на договора.

Международният съд, известен още като Световен съд, е върховният съд на ООН, който се занимава със споровете между отделни държави. Решенията му са обвързващи, въпреки че институцията няма власт да ги наложи, а Съединените щати и Иран са сред малкото страни, които вече са пренебрегвали решенията му.

Международният съд изслушва Иран срещу санкциите на САЩ

Международният съд изслушва Иран срещу санкциите на САЩ

За Вашингтон делото е без стойност, а съдът иска САЩ да зачитат решенията