САЩ изразиха "дълбока загриженост" за "намаляващия медиен плурализъм в Унгария", тъй като последната радиостанция, която критикува правителството на премиера Виктор Орбан, трябва да слезе от ефир, съобщава "Политико".

Във вторник съд в Будапеща потвърди решението на унгарския медиен съвет да не удължава лиценза за излъчване на Klubrádió, който изтича на 14 февруари, заради твърденията, че многократно е нарушавал законите за медиите.

"Непосредствената загуба на лиценза за излъчване на една от най-популярните радиостанции в страната, Klubrádió, заплашва с напускане на още един независим глас от ефира на Унгария", заяви говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс в изявление в сряда. 

"САЩ вярват, че разнообразието от независими гласове и мнения е от съществено значение за демокрацията и ние настояваме правителството на Унгария да насърчава отворена медийна среда", добави Прайс.

"САЩ се ангажират с укрепването на нашето партньорство с Унгария, съюзник в НАТО, и напредване на ангажимента на администрацията на Байдън да подкрепя демократичните институции, правата на човека и върховенството на закона".

Унгария спря топ независима радиостанция

Унгария спря топ независима радиостанция

Решението, въпреки че бе очаквано, е политическо, позорно и малодушно

Унгарският медиен съвет реши да не подновява лиценза на Klubrádió през септември 2020 г., като заяви, че станцията не е информирала своевременно за музикалното си програмиране.

Говорителят на унгарското правителство Золтан Ковач заяви, че "ръководството на медията само е виновно чрез грубо пренебрегване на правилата за излъчване". Той заяви, че критиките към унгарския медиен съвет са част от "дневния ред срещу Орбан".

Ръководителят на медията Андраш Арато каза пред АФП, че ще подаде жалба във Върховния съд на Унгария и обмисля съдебни действия на ниво ЕС.

Говорителка на френското външно министерство заяви, че решението да не се подновява лицензът е "много тревожен сигнал по отношение на плурализма и независимостта на медиите".

"Репортери без граници" призоваха Европейската комисия да "спре да отлага разследването на независимостта на Съвета по медиите".

Брюксел недоволства от решението на Унгария да спре независимо радио

Брюксел недоволства от решението на Унгария да спре независимо радио

Изразяваме притесненията си относно медийната свобода и плурализма в Унгария