Европейската комисия разкритикува решението на медийния регулатор в Унгария да отнеме лиценза на независима радиостанция и призова властите да позволят на радиото да продължи да предава, информира АФП.

"Изразяваме притесненията си относно медийната свобода и плурализма в Унгария...случаят с Klubradio само увеличава тези притеснения", коментира говорител на Европейската комисия.

Унгария спря топ независима радиостанция

Унгария спря топ независима радиостанция

Решението, въпреки че бе очаквано, е политическо, позорно и малодушно

"Ние сме в контакт с унгарските власти, за да се гарантира, че Klubradio може да продължи да работи законно", поясни представителят.

По думите на говорителя Комисията проверява отражението на това решение върху еврозаконодателството и дали съответните правила на ЕС са спазени, и няма да се поколебае да предприеме действия, ако е възможно и се налага.

Вчера Klubradio изгуби обжалване в съда на решение на унгарския медиен регулатор да отмени лиценза на радиото заради нарушение на административни правила.

Радио Свободна Европа се завръща в Унгария

Радио Свободна Европа се завръща в Унгария

Унгарската служба ще бъде ръководена от Дюла Чак

Радиото ще продължи да излъчва онлайн от понеделник.

Миналия септември медийният регулатор NMHH съобщи, че Klubradio, което предава предимно в Будапеща, многократно е нарушило правилата и два пъти е закъсняло да предаде необходимите документи. Регулаторът отказа да удължи седемгодишния лиценз, който изтича на 14 февруари.

Радиото излъчваше от 90-те г. на миналия век. То на няколко пъти влиза в съдебни спорове с правителството на Виктор Орбан.

Унгария е на 89-о място по медийна свобода в индекса на "Репортери без граници".