САЩ навлизат в най-тревожната и най-смъртоносна фаза на тази пандемия. Това предупреждава доктор Дебора Биркс, координатор за коронавируса в Белия дом, във вътрешен доклад, споделен с топ представители, пише "Вашингтон пост".

Президентът на САЩ Доналд Тръмп продължава да омаловажава пандемията, въпреки че страната е рекордьор в света с 9,2 милиона заразени и 231 000 починали. Според "Ройтерс" миналата седмица е имало рекордно увеличение на заразените с 18% до над 575 000 случая. Смъртността е нараснала с 3%. Само в петък са потвърдени 98 859 случая за денонощие.

"Навлизаме в най-притеснителната и най-смъртоносна фаза на тази пандемия...която ще доведе до увеличение на смъртността", пише Биркс в доклад от 2 ноември, ден преди президентските избори.

"Тук не става въпрос за налагане на блокади - не става въпрос за блокади от март или април. Става въпрос за агресивен, балансиран подход, който не е приложен", отбелязва експертът.

Докладът на специалистът, споделен с топ представители в Белия дом и на агенции, е в противоречие с възгледите на Тръмп. Докато президентът провежда големи предизборни митинги със стотици присъстващи, повечето хора без маски, тя ясно предупреждава срещу подобни мероприятия. Докато държавният глава вини за ръста на случаите засиленото тестване, експертът посочва, че има спад на тестването в много райони, където случаите се покачват. И докато Тръмп казва, че преодоляват пандемията, Биркс посочва, че държавата навлиза в най-опасния период и ще отчете над 100 000 заразени на денонощие тази седмица.

Междувременно бившият президент Барак Обама и Джо Байдън показаха книга с препоръки, която са оставили на администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп. В нея се посочва какви мерки да се предприемат при пандемия.

Изготвените от Съвета за национална сигурност насоки са поместени в 69 страници. Те координират комплексен отговор на американското правителство при поява на зараза, която е заплаха за света. Сред посочените опасности е и нов коронавирус.