Турция обвини Вашингтон, че е отприщил "икономическа война" и не зачита съдебната система на турската държава във връзка със задържането на американския пастор Андрю Брънсън, който е обвинен в тероризъм, информира "Ройтерс".

Говорителят на турския президент Реджеп Ердоган заяви, че коментарите на съветника по национална сигурност на държавния глава на САЩ са насочени към икономиката на Турция и не отразяват фундаменталните принципи и ценности на НАТО.

САЩ: Русия „затъна” в Сирия, Иран трябва да напусне

САЩ: Русия „затъна” в Сирия, Иран трябва да напусне

САЩ не искат промяна на правителството на Иран

"Изявлението му е доказателство, че администрацията на Тръмп атакува съюзник на НАТО като част от икономическа война", обяви Ибрахим Калин в съобщение до "Ройтерс", което е в отговор на коментар на Джон Болтън.

Според Калин Вашингтон възнамерява да използва търговията, митата и санкциите за започване на "глобална търговска война", посочвайки подобни спорове с Мексико, Канада, Европа и Китай.

Ердоган към Вашингтон: И Турция може да играе тази игра

Ердоган към Вашингтон: И Турция може да играе тази игра

Няма да успеят да ни сломят, отсече турският президент

"Турция няма намерение да започва икономическа война с нито една страна. Но не може да се очаква да остане безучастна на фона на атаките срещу икономическата и правосъдната система", добави той.

Калин пише още, че Турция ще работи с останалата част от света срещу рестриктивните и наказателни мерки.

Болтън коментира в интервю за "Ройтерс" по време на визита в Израел, че е скептичен, че катарските инвестиции от 15 милиарда долара ще помогнат на икономиката на Турция. Той призова за незабавно освобождаване на пастора. 

В сряда турската лира остана стабилна спрямо долара след коментарите на Болтън, че Анкара е направила "голяма грешка" със задържането на Брънсън.

Но лирата изгуби 37% от стойността си тази година на фона на безпокойство, че Ердоган оказва влияние върху валутната политика и подклажда спора с Вашингтон.

Калин призова САЩ да уважават правосъдната система на Турция.