САЩ обявиха, че ще въведат нови правила за засилване на мерките за сигурност, обхващащи всички самолетни компании, които летят до страната, но няма да разширяват забраната, отнасяща се до лаптопите, съобщава АФП.

Секретарят за вътрешната сигурност Джон Кели поясни, че терористичните заплахи задължават подобряване на всички стандарти за безопасност, отколкото подход на парче, който засяга личните електронни устройства.

Да не се заблуждаваме: нашите врагове постоянно работят за откриване на нови методи за дегизиране на експлозиви, набиране на вътрешни хора и отвличане на самолети, поясни Кели и добави, че ще приложат нови мерки за безопасност на въздушния транспорт и възпрепятстване терористите да успеят.

През последните месеци администрацията на САЩ обсъждаше възможността за разширяване забраната за внасяне на лаптопи в салона на самолета, както и други по-големи електронни устройства на полети от Европа, но сега Вашингтон насочи усилията си в друга посока.

Наложената през март забрана за внасяне на лаптопи в салона на самолети от 8 държави от Северна Африка и Близкия изток се основава на разузнавателна информация, че ДАЕШ ("Ислямска държава") работи по поставянето на бомба на таблет или лаптоп.

По същата причина Великобритания наложи подобна забрана за директни полети от 6 държави.

По време на реч на конференция на Центъра за нова американска безопасност Кели предупреди, че терористичната заплаха за самолетните компании не е изчезнала.

Той изтъкна, че самолетните компании и летищата по света ще трябва да приложат пакет от нови методи за проверка на пътниците и устройствата им, включително технологична и физическа проверка.

Представители на ведомството за вътрешна сигурност поясниха, че агенцията ще издаде директиви за около 180 авиопревозвача от 105 държави, които изпълняват полети до САЩ. В това число влизат и американските самолетни компании.

Общо става въпрос за около 2 000 полета до САЩ ежедневно с 325 000 пътници.

Кели каза още, че САЩ ще настояват чуждестранните летища да приемат процедури за проверка на пътниците преди да се качат на самолета, използвани от американските митнически и гранични власти.

Такива операции вече се прилагат на 15 места в 6 държави, включително Канада, Ирландия и ОАЕ.

Но проблемът с това е, че засяга суверенитета на държавите.

Самолетните компании ще бъдат накарани да приемат смесица от нови мерки, включително използване на нови технологии за проверка, повече кучета и други.