Военният министър на САЩ Джеймс Матис се срещна с египетския президент Абдел Фатах ал Сиси и ръководството на страната в Кайро, съобщава Франс прес.

По време на първия си тур в региона Матис обеща САЩ да подкрепят Египет.

Кратката визита на Матис, който след това отпътува за Израел, идва след срещата на Сиси с Доналд Тръмп в Белия дом по-рано този месец.

Снимка 289510

Източник: ЕПА

Посещението на Сиси в САЩ бележи промяна в отношенията между двете държави, след като бившият държавен глава Барак Обама не приемаше много благосклонно военния преврат срещу ислямския президент Мохамед Морси през 2013 г. Обама временно блокира военната помощ за Египет след действията на египетските власти срещу поддръжниците на Морси.

Обаче администрацията на Тръмп спря критиките по адрес на Сиси заради нарушаване на човешките права и обеща Вашингтон да продължи да отпуска на Кайро ежегодна военна помощ в размер на 1,3 милиарда долара.

От прессекретарята на държавния глава на Египет обявиха, че по време на срещата с Матис е обсъдено сътрудничеството в областта на отбраната и сигурността, а също така начини за по-тясно партньорство.

Допълва се, че Сиси е заявил пред Матис, че Кайро иска укрепване на военното сътрудничество между двете държави.

Шефът на Пентагона от своя страна е повторил ангажимента на САЩ за разширяване на перспективите за сътрудничество.

Американският военен министър е потвърдил решаващата роля на Египет в Близкия изток и усилията в борбата срещу тероризма.

След срещата със Сиси Матис проведе среща и с военния министър Седки Собхи.

Винаги сме имали открити отношения, изтъкна Матис пред колегата си.

След разговорите военният министър на САЩ присъства на церемония по полагане на венец пред Паметника на незнайния войн в Кайро.

Обиколката на Матис започна в Саудитска Арабия.