Съединените щати са дълбоко загрижени от натиска над американски и други чуждестранни журналисти, отразяващи последните наводнения в китайската провинция Хенан. Това заяви говорителят на Държавния департамент Нед Прайс в четвъртък, цитиран от "Ройтерс".

Острата реторика на Китай към новините, които той възприема като критични, предизвика негативни настроения в обществото, водещи до напрегнати, лични конфронтации и тормоз над журналистите, се казва в изявлението на Прайс.

Клубът на чуждестранните кореспонденти от Китай заяви във вторник, че журналисти от няколко медии, отразяващи неотдавнашните наводнения в Китай, са били тормозени онлайн и от местните жители. Служители от Би Би Си и "Лос Анджелис Таймс" са получавали смъртни заплахи. 

Над 370 полета са отменени в Пекин заради обилни валежи

Над 370 полета са отменени в Пекин заради обилни валежи

За два дни във всички райони на Пекин са паднали от 50 до 100 мм/кв.м валеж

"Призоваваме КНР да действа като отговорна нация и се надяваме да приветства чуждестранните медии и света за предстоящите зимни олимпийски и параолимпийски игри в Пекин през 2022 г.", каза Прайс.

Припомняме, че десетки загинаха при бедствието, а над 370 полета бяха отменени заради изключително проливния дъжд в столицата на Китай - Пекин.

Провинция Хенан бе засегната от бури от уикенда в необичайно активния дъждовен сезон.