САЩ публично ще обвинят Северна Корея за безпрецедентна хакерска атака, която засегна обществени услуги, компании и домакинства по света по-рано тази година, пише "Гардиън".

Режимът е "пряко отговорен" за атаката с вируса "Уонакрай", който блокира болници, банки и друга инфраструктура през май, каза високопоставен представител на Белия дом.

Китайскоговорящи стоят зад вируса "Уонакрай"

Китайскоговорящи стоят зад вируса "Уонакрай"

Лингвистичен анализ на компанията Flashpoint подсказва

Вирусът засегна повече от 300 000 компютъра в 150 държави.

"Атаката беше мащабна и струваше милиарди, Северна Корея е пряко отговорна", написа Том Босърт, съветник по вътрешна сигурност на президента Доналд Тръмп, в материал за вестник "Уолстрийт джърнъл".

Босърт отбеляза, че ще бъдат подведени под отговорност тези, които извършват кибератаки срещу САЩ, но той не спомена конкретни действия на Вашингтон срещу Пхенян.

Хакерската група Lazarus и КНДР стоят зад "Уонакрай"

Хакерската група Lazarus и КНДР стоят зад "Уонакрай"

Това съобщи антивирусната американска компания Symantec

Високопоставен служител на администрацията на Тръмп подчерта, че САЩ с "много висока степен на увереност" смятат, че Lazarus Group, хакерската група, която работи от името на севернокорейското правителство, стои зад "Уонакрай".

„Уонакрай” засегнал руски банки, призна Централната банка на Русия

„Уонакрай” засегнал руски банки, призна Централната банка на Русия

Москва за първи път официално признава, че хакерската атака

Вирусът конкретно блокира достъпа до компютъра или до информацията в него, като хакерите искат откуп за отблокирането.

Босърт поясни, че САЩ публично ще обявят, че вирусът е дело на КНДР, описвайки атаката като "страхлива, скъпоструваща и небрежна".

Ние не обвиняваме с лека ръка, изтъкна той и добави, че позицията на САЩ се базира на доказателства и други правителства и частни компании са съгласни с Вашингтон, посочвайки конкретно Великобритания и "Майкрософт".

Вярва се също, че Lazarus Group стои зад хакерска атака срещу Sony Pictures през 2014 г. Нападанието принуди Sony да отмени филма The Interview - комедия за двама репортери, които са наети от ЦРУ да убият лидера на КНДР Ким Чен-ун.