Очаква се САЩ да наложат санкции на Русия за отравянето на критика на Кремъл Алексей Навални още във вторник. Това съобщи "Ройтерс" в понеделник, като цитира свои източници. Очакваше се САЩ да наложат санкции по две изпълнителни заповеди - 13661, издадена след инвазията на Русия в Крим през 2014 г., но предоставяща широки власти за санкции срещу руски служители и 13382, издадена през 2005 г. за борба с разпространението на оръжия за масово унищожение.

Вероятно налагането на санкциите ще се случи в координация с Европейския съюз. Мерките и точният график на налагането им ще бъдат уточнени от властите на САЩ и ЕС през следващите дни.

И САЩ се готвят да наложат санкции на Русия заради Навални

И САЩ се готвят да наложат санкции на Русия заради Навални

Това ще стане в координация с ЕС

Тези санкции ще бъдат първите санкции, наложени на Русия от администрацията на Байдън и ще зададат тон на политиката ѝ към Москва в бъдеще. Те ще отбележат очевидно отклонение от подхода на администрацията на предишния президент Доналд Тръмп, която отказа да наложи наказания за отравянето и се отказа от пряка конфронтация с Русия във връзка с нейните престъпни действия.

Администрацията на Байдън се опитва да изпрати "силно послание" относно правата на човека и важността да действа заедно със съюзниците с тези санкции и има планове за справяне с по-широк набор от предизвикателства, поставени от Русия през следващите седмици, посочили представителите на администрацията.

САЩ не наложиха никакви санкции срещу Русия заради отравянето на Навални, но ЕС направи това миналата година. Очаква се САЩ да наложат още санкции в допълнение към тези, които налагат заедно с ЕС, така че САЩ и ЕС да са на равни начала, когато става въпрос за налагане на ограничения на Русия.

 Русия потвърди, че Навални е изпратен в наказателна колония

Русия потвърди, че Навални е изпратен в наказателна колония

Той е прехвърлен, където се предполага да бъде съгласно съдебно решение