Американското разузнаване е оценило, че Северна Корея може да се подготви за провеждането на първия си оръжеен тест, откакто президентът Джо Байдън влезе в длъжност. Позовавайки се на анонимни американски служители, CNN съобщи във вторник, че това ще стане факт, докато САЩ и Южна Корея провеждат военни учения, а държавният секретар Антъни Блинкън и министърът на отбраната Лойд Остин са в Азия.

Това ще изпрати остро съобщение до Байдън, че лидерът Ким чен Ун иска да гарантира, че той се възприема като ключов играч в региона.

Припомняме, че ден по-рано влиятелната сестра на лидера на КНДР Ким Чен-ун заплаши да прекратят мирното споразумение с Южна Корея и диалога между двете държави заради военните учения със САЩ.

САЩ и Северна Корея без диалог от 1 година

САЩ и Северна Корея без диалог от 1 година

Северна Корея не е реагирала на опитите за дипломатически контакти от средата на февруари

Ким Йо-чен, най-малката сестра на вожда на КНДР, също предупреди новата администрация на САЩ на президента Джо Байдън да не участва в такива враждебни действия и по-добре да не създава проблеми, които могат да "засегнат спокойния сън през нощта", ако желае спокойствие през следващите четири години.

Това бе първото послание на КНДР към правителството на Байдън, откакто пое властта през януари.  Съобщението е разпространено от вестник "Родон Синмун". В него Ким Йо-чен се оплаква, че Южна Корея отново е избрала "марша на войната" и "марша на кризата". Тя предупреждава, че ще продължат да следят отблизо поведението на Република Корея и ако извърши провокация, "ние можем да предприемем специални мерки като прекратяване на военното споразумение между двете Кореи", като има предвид сделката от септември 2018 г. за намаляване на напрежението по границата.

КНДР прекрати мълчанието и призова САЩ да не създават проблеми

КНДР прекрати мълчанието и призова САЩ да не създават проблеми

Пхенян заплаши да прекрати споразумения с Република Корея

Двете държави нямат диалог от 1 година.

Северна Корея не е реагирала на опитите за дипломатически контакти от средата на февруари от администрацията на президента на САЩ Джо Байдън, включително на мисията на Пхенян в ООН. Това призна високопоставен служител на администрацията на Байдън пред "Ройтерс" в събота.

Разкритията повдигат въпроси за това как Байдън ще се справи с нарастващото напрежение с Пхенян заради неговите ядрени оръжия и балистични ракетни програми. Това също така добавя ново измерение към посещението на американския висш дипломат и министър на отбраната през следващата седмица в Южна Корея и Япония, където се очаква опасенията относно ядрения арсенал на Северна Корея да бъдат на първо място в дневния ред.