Северна Корея не е реагирала на опитите за дипломатически контакти от средата на февруари от администрацията на президента на САЩ Джо Байдън, включително на мисията на Пхенян в ООН. Това призна високопоставен служител на администрацията на Байдън пред "Ройтерс" в събота.

Разкритията повдигат въпроси за това как Байдън ще се справи с нарастващото напрежение с Пхенян заради неговите ядрени оръжия и балистични ракетни програми. Това също така добавя ново измерение към посещението на американския висш дипломат и министър на отбраната през следващата седмица в Южна Корея и Япония, където се очаква опасенията относно ядрения арсенал на Северна Корея да бъдат на първо място в дневния ред.

САЩ с нова стратегия за Северна Корея

САЩ с нова стратегия за Северна Корея

Джо Байдън променя курса към Пхенян

Високопоставеният служител не е дал детайли относно дипломатическите опити. Но длъжностното лице каза, че са били положени усилия за установяване на контакт с правителството на Северна Корея по няколко канала. "Към днешна дата не сме получили отговор от Пхенян", каза служителят.

Мисията на Северна Корея при ООН не е отговорила на искането за коментар.

Досега администрацията на Байдън беше предпазлива за подхода си към Северна Корея, като заяви, че преразглежда политиката на страната след безпрецедентната ангажираност на бившия президент Доналд Тръмп със севернокорейския лидер Ким Чен Ун. Усилията на Тръмп обаче не успяха да убедят Северна Корея да се откаже от ядрените си оръжия. Служителят на администрацията на Байдън заяви, че изглежда не е имало активен диалог между САЩ и Северна Корея повече от година, включително в края на мандата на Тръмп, въпреки многобройните опити през това време от САЩ да се ангажират.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън разкри възможността за допълнителни санкции, в координация със съюзниците, да притиснат Северна Корея за ядрено разоръжаване.

Северна Корея за първи път отбеляза Байдън като президент на САЩ

Северна Корея за първи път отбеляза Байдън като президент на САЩ

Обичайно изборите в САЩ се отразяват със закъснение