Бившият заместник-съветник по националната сигурност на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп - Матю Потингър, заяви, че бившият президент е предложил на лидера на КНДР Ким Чен-ун да отлети за Северна Корея на президентския самолет, разкри Би Би Си.

Медията уточнява, че поканата на Тръмп е била отправена след срещата на върха между САЩ и Северна Корея във Виетнам, проведена през февруари 2019 г.

Според Потингър Тръмп е знаел, че севернокорейският лидер е пристигнал на срещата на върха във виетнамската столица Ханой, минавайки през Китай с влак.

Според него тогавашният ръководител на Белия дом е казал на Ким Чен-ун, че може да го достави вкъщи след два часа, ако иска. Ръководителят на КНДР отказал това предложение, каза бившият съветник.

Тръмп няма търпение да се срещне с Ким – на 27 февруари в Ханой

Тръмп няма търпение да се срещне с Ким – на 27 февруари в Ханой

Президентът на САЩ съобщи в Туитър…

Срещата във Виетнам между Доналд Тръмп и Ким Чен-ун завърши без успех. Съединените щати поискаха Северна Корея да се откаже от всичките си ядрени и ракетни програми, но Пхенян настоя да бъде свален американския ядрен чадър над американските азиатски съюзници като Южна Корея и Япония.

Интересен факт е, че лидерите на династията в Северна Корея предпочитат да пътуват само с влак в чужбина. Той е брониран и създаден за нуждите на комунистическата върхушка.

През 2019 година това беше първата визита във Виетнам на Ким Чен-ун, който прави опити да се отърси от изолацията на режима си. Месеците преди това той направи няколко посещения в чужбина - в Китай, в Южна Корея и Сингапур, след като не бе напускал Северна Корея през първите шест години след идването си на власт.