Севернокорейска пропагандна медия спомена за първи път избирането на Джо Байдън за президент на САЩ през уикенда, въпреки че официалните държавни медии все още мълчат по темата. КНДР Днес, един от пропагандистките уебсайтове на Севера, спомена Байдън в събота, позовавайки се на информация на Jaju Sibo, считана за про-обединителна онлайн медия в Южна Корея, предаде "Йонхап".

"Американският конгрес не успя да обяви Байдън за президент на този ден и трябваше да го утвърди на следващия ден", каза КНДР Днес, като се позова на щурма в Капитолия от 6 януари.

Това е първият път, в който севернокорейска медия споменава победата на Байдън, откакто той спечели президентските избори в САЩ на 7 ноември. Медиите в Северна Корея не го отразиха, дори когато най-близкият съюзник, китайският президент Си Дзинпин изпрати поздравление до Байдън на 25 ноември.

САЩ с нова стратегия за Северна Корея

САЩ с нова стратегия за Северна Корея

Джо Байдън променя курса към Пхенян

В миналото севернокорейските държавни медии съобщаваха за резултатите от изборите в САЩ в рамките на един месец. Най-бързият отговор дойде през 2008 г., когато победата на Барак Обама бе оповестена два дни след победата му. През 2012 г. Северът докладва за преизбирането на Обама четири дни по-късно. Когато Доналд Тръмп спечели президентските избори през 2016 г., Северът съобщи името повече от седмица по-късно.

Изглежда, че Пхенян внимателно наблюдава изборите в САЩ, без да публикува медийни съобщения. Припомня се, че лидерът Ким Чен-ун поддържаше отношения с Доналд Тръмп и двамата проведоха три исторически срещи.

Администрацията на американския президент Джо Байдън ще разработи нова стратегия за КНДР и ще продължи курс за ограничаване на Пхенян. Това съобщи по-рано прессекретарят на Белия дом Джен Псаки.

"Възгледите на президента, без съмнение, са, че ядрените, ракетните и други дейности за разпространение на Северна Корея на оръжия за масово унищожение и техните превозни средства представляват сериозна заплаха за международния мир и сигурност и подкопават глобалния режим на неразпространение," каза Псаки.

Байдън ще прецени внимателно състоянието на нещата по въпроса със Северна Корея, като се консултира с Япония, Южна Корея и други страни, каза тя.

Ким Чен-ун нарече САЩ "най-големия враг" на Северна Корея

Ким Чен-ун нарече САЩ "най-големия враг" на Северна Корея

Севернокорейският лидер се закани да продължи с ядрената програма

По-рано лидерът на КНДР Ким Чен-ун нарече САЩ "най-големия враг" на Северна Корея и се закани да продължи с напредъка на ядрената програма на страната си

При влизането си в Белия дом Доналд Тръмп затегна политиката спрямо Пхенян, но това не му пречеше да се среща с Ким Чен-ун.