Администрацията на президента на САЩ Барак Обама обяви, че е „уверена”, че Русия стои зад последните хакарески атаки срещу мейли във връзка с предстоящите президентски избори в опит да повлияе на процеса, съобщава СиЕнЕн.

Така за първи път американското правителство обвини Русия в хакерство срещу политическите системи на САЩ. Медията припомня, че по-рано тази седмица двете страни прекъснаха разговорите за примирие в Сирия.

Москва: Обвиненията на САЩ срещу нас са поръчка, нагнетяват безпрецедентна антируска истерия

Москва: Обвиненията на САЩ срещу нас са поръчка, нагнетяват безпрецедентна антируска истерия

Това заяви заместник-министърът на външните

Ние вярваме, че високопоставени руски официални лица могат да позволят такива действия, обявиха в съвместно съобщение от Департамента за вътрешна сигурност и националното разузнаване на САЩ.

В съобщението се допълва, че сайтове като DCLeaks.com и WikiLeaks, както и онлайн личността Guccifer 2.0, са използвали методи и са били мотивирани от преки руски усилия.

С тези кражби и разкрития се е целяло намеса в изборния процес на САЩ. Такива действия не са нещо ново за Москва. Руснаците използват подобни тактики и техники в Европа и Евразия, за да влияят на общественото мнение там, се допълва още.

Разузнавателните агенции имат предвид разпространението на мейли на Националния комитет на Демократическата партия и на сайтове на други организации, които са свързани с партията и тяхното съдържание.

Официални представители заявиха пред американската медия, че решението официално да се посочи Русия като главен виновник е взето след дълги обсъждания в администрацията на Обама дали и кога да предприемат тази стъпка. Те са сигурни в оценката си, като единственият въпрос е бил дали да го огласят публично.

Преди представители на властите и разузнаването анонимно обвиняваха Русия.

Русия обаче отхвърля обвиненията.

Това е някакъв вид безсмислица отново”, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от Интерфакс.

Той добави: „Сайтът на Путин е атакуван ежедневно от десетки хакери. Много от хакерите са проследени на американска територия. Обаче ние не обвиняваме Белия дом или Лангли (ЦРУ – б.р.) всеки път, когато се случи”.