Топ съветник на новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп вярва, че руснаците са въвлечени в хакерски атаки срещу страната по време на президентската кампания, съобщава СиЕнЕн.

Медията отбелязва, че това е много различна позиция в сравнение с поддържаната от бъдещата администрация на САЩ.

Бившият директор на ЦРУ Джеймс Улси, съветник на Тръмп в областта на националната сигурност, изтъкна, че категорично да се установи кой стои зад хакерството е трудно, но той вярва, че руснаците и вероятно други са замесени.

Мисля, че руснаците са замесени, но това не означава, че други хора не са също. Често не е съвсем лесно да се каже кой е, защото е възможно, и понякога е лесно, да покриете следите си. Има много трикове, смята той.

Коментарите на Улси идват на фона на категоричната позиция на Тръмп и съветниците му, че има съмнение относно връзката между Русия и последните атаки срещу демократите.

В същото време американски източници от разузнаването на САЩ обявиха, че са установили нови "дигитални пръстови отпечатъци", които показват, че Москва стои зад хакерските атаки.

Представител изтъкна пред медията, че администрацията е проследила хакерските атаки до използвания компютърен език, включително следи от кирилица, използван за създаването на малуеър кода.

Той добави, че са оставени "дигитални пръстови отпечатъци", които сочат към руското правителство.