Военният парад на САЩ, който беше планиран във Вашингтон за 10 ноември, ще се проведе през 2019 г. Това съобщиха от пресслужбата на военното министерство на САЩ, цитирано от телевизия ABC и ТАСС.

"Министерството на отбраната и Белия дом планират да проведат парад, за да почетат паметта на американските ветерани и да отбележат столетие от Първата световна война. Първоначално планирахме да се проведе на 10 ноември 2018 г., но след това решихме да се разгледа възможността да бъде проведен през 2019 г.", се казва в документа,

Предвижданията са, че в парада могат да участват между 5 и 7 хил. военни, заедно с военна техника и авиация. Участниците в парада трябва да преминат от Белия дом до Капитолийския хълм, където е разположен Конгреса на САЩ.

Американският президент Доналд Тръмп по време на съвещание от 18 януари в Пентагона е дал да се разбере, че "би искал във Вашингтон да има мащабен военен парад", подобен на този, който се провежда ежегодно на Елисейските поля на 14 юли в Националния ден на Франция. От пресслужбата на столичния кмет реагираха на инициативата на президента, заявявайки, че той "сам ще плати" за подобно мероприятие.

Безпрецедентният военен парад в САЩ ще струва $92 млн.

Безпрецедентният военен парад в САЩ ще струва $92 млн.

Парадът е планиран за ноември

Последният военен парад в американската столица е проведен през 1991 г. в чест на победата във войната в Персийския залив. В него участваха около 8 хил. военнослужещи, по вашингтонските улици преминаха участници в бойните действия и техника. Имаше представители на различните родове войски, музиканти и военни оркестри, както и авиация.