Външният министър на Иран Мохамед Джавад Зариф заяви, че Техеран ще продължи да изпълнява ядреното споразумение със световните сили, ако САЩ не се оттеглят от сделката, съобщава "Таймс оф Израел".

След среща с лидери на ЕС в Брюксел Зариф отбеляза, че "днес в Брюксел имаше неоспорим консенсус", че Иран изпълнява споразумението и че " всеки ход, който подкопава споразумението, е неприемлив".

Европа призова САЩ да подкрепят ядреното споразумение с Иран

Европа призова САЩ да подкрепят ядреното споразумение с Иран

Споразумението е важно и няма алтернатива

Междувременно изпълняващият длъжността помощник на Държавния секретар на САЩ по въпросите на Близкия изток Дейвид Сатърфийлд заяви по време на изслушване пред сенатската комисия за външни отношения, че Вашингтон планира да наложи агресивни санкции, за да намали влиянието на Иран в Сирия и да извади подкрепяните от Ислямската република войници от страната, информират руски медии.

Ускоряваме обогатяването на уран, ако САЩ върнат санкциите, предупреди Иран

Ускоряваме обогатяването на уран, ако САЩ върнат санкциите, предупреди Иран

В случай, че САЩ нарушат сключената през 2015 година ядрена сделка

Той поясни, че става въпрос за комбинация от действия - агресивни санкции и мерки на САЩ и партньорите им за ограничаване на достъпа до физически инструменти, до възможността за преместване на активи и възможността за финансиране на иранските дейности.

По думите му Вашингтон и съюзниците на САЩ няма да помогнат на сирийското правителство за възстановяването на страната, ако Башар Асад остане на власт.