Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова посочи, че Кремъл ще направи всичко необходимо, за да попречи на екстрадацията на Евгений Никулин в САЩ.

Интересен факт е, че името на хакера се посочва за първи път точно в думите на говорителя на руското МВнР. До този момент нито американските, нито чешките власти си позволиха да назоват името му.

Предприети са съответните дипломатически стъпки.

Захарова определи ареста на Никулин в Чехия като особено свидетелство за "провежданото гонение на руски граждани по целия свят от страна на САЩ"

"Отклоняването от страна на Вашингтон от нормалното сътрудничество по линия на правоохранителните органи за пореден път потвърждава политически мотивираните претенции по отношение на Русия и руските граждани", коментира още Захарова.

В Чехия бе задържан руския хакер Евгений Никулин. Арестът е извършен на 19 октомври в заведение в Прага от чешки полицаи и сътрудници на ФБР.

Той е обвинен от САЩ за незаконен достъп през 2012 година до компютрите на LinkedIn, Dropbox и Formspring, разположени в Сан Франциско.

Чрез тези свои действия той е успял да открадне лични данни. Белият дом каза, че ареста на руския хакер в Прага е част от секретно разследване на САЩ и ФБР срещу хакерските атаки.

По информация на BBC федералното жури в щата Окланд вече е утвърдило обвинението срещу 29-годишния руснак. Според разследването на ФБР Никулин е част от голяма група лица, които са участвали в атаката. Засега не се посочва обаче нито едно има.

Прессекретарят на Белия дом Джош Ърнест заяви, че арестът в Чехия на гражданин на Руската федерация, заподозрян за кибератаки, показва, че властите в САЩ се отнасят напълно сериозно към проблеми с киберсигурността и ще защитават своите интереси и интересите на гражданите си.
По думите му американските власти ще преследват хакерите, използвани от престъпни организации, но и такива, които работят за държави и държавни структури.

От американското правосъдни министерство съобщиха, че делото срещу руския хакер е засекретено.

От компанията LinkedIn потвърдиха, че разполагат с информация за ареста и благодариха за усилията на властите да проследят и да потърсят отговорност за престъплението, извършено през 2012 година.