САЩ изпратиха два свръхзвукови ядрени бомбардировача над Южна Корея, за да покажат сила пред КНДР, след като азиатската страна проведе пореден ядрен тест и опъна нервите на Сеул, съобщава АП.

Фотограф на световната агенция е забелязал бомбардировачи B-1B, ескортирани от американски и южнокорейски изтребители, да летят над военновъздушната база „Осан”, която се намира на 120 километра от границата с КНДР – най-тежковъоръжената граница в света.

След демонстрацията бомбардировачите най-вероятно ще се върнат във военновъздушна база „Андерсън” в Гуам без да кацат в Южна Корея.

Такива прелитания са чести при засилване на напрежението на Корейския полуостров, където технически Южна Корея и Северна Корея са в състояние на война, тъй като никога не са сключвали официален мирен договор за прекратяване на Корейската война през 1950-1953 година.

Южна Корея не притежава ядрени оръжия и разчита на „ядрения чадър” на САЩ, за да възпира агресията на КНДР. Вашингтон е разположил повече от 28 хиляди американски войници в Южна Корея и други десетки хиляди в Япония.

Миналата седмица Пхенян проведе пети ядрен тест – най-мощният до момента.

Северна Корея с поредeн ядрен опит

Северна Корея с поредeн ядрен опит

Регистрирано земетресение с магнитуд над 5 по Рихтер породи спекулации

Според експерти КНДР може да притежава достатъчно ядрено гориво за около 20 бомби до края на 2016 година и възможност да добавя по около 7 нови бомби на година.

Вчера военното министерство на Южна Корея предупреди, че КНДР има възможности да проведе още един ядрен тест.