Държавният департамент на САЩ съобщи, че решението да затворят консулството на Китай в Хюстън е с цел защита на интелектуалната собственост и личните данни, информира АФП.

Говорител на департамента каза, че съгласно Виенската конвенция държавите "имат задължението да не се намесват във вътрешните работи" на приемащата държава.

САЩ затвориха консулството на Китай в Хюстън

САЩ затвориха консулството на Китай в Хюстън

САЩ дадоха 72 часа на Китай да затвори консултството си в Хюстън

Коментарите са направени на фона на визита на държавния секретар на САЩ в Копенхаген.

Американският представител подчерта, че САЩ няма да толерират китайски нарушения на суверенитета им и сплашване на американски граждани, нелоялни търговски практики, кражба на американски работни места и друго невиждано поведение.

Ние наредихме на Китай да затворят генералното консулство в Хюстън, за да защитим американската интелектуална собственост и личните данни на американците, каза говорителят, но не разкри подробности.

По-рано днес Китай съобщи, че САЩ са наредили да затворят консулството си в Хюстън, което е отворено за първи път през 1979 г., когато Китай установява дипломатически отношения с американците.

Двете най-големи икономики в света влязоха в сблъсък на различни фронтове, от търговията до пандемията от коронавирус, Хонконг, Синдзян и Южнокитайско море.