Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин заяви, че съюзът с Южна Корея "никога не е бил по-важен" като се имат предвид "безпрецедентните предизвикателства", които представляват КНДР и Китай. Той повтори ангажимента на Вашингтон за гарантиране сигурността на Република Корея, информира "Йонхап".

Остин направи коментара в началото на първата си среща с южнокорейския военен министър в Сеул. Той нарече съюза "важна част" за мир, сигурност и просперитет в Североизточна Азия, а бойната им готовност определи за "основен приоритет".

САЩ очакват нови военни предизвикателства от Северна Корея

САЩ очакват нови военни предизвикателства от Северна Корея

Пхенян готви оръжеен тест, докато текат военните учения между Вашингтон и Сеул

"Като се вземат под внимание безпрецедентните предизвикателства от КНДР и Китай, съюзът между САЩ и Република Корея никога не е бил по-важен", каза министърът.

Преди ден влиятелната сестра на лидера на КНДР Ким Чен-ун заплаши да прекратят мирното споразумение с Южна Корея и диалога между двете държави заради военните учения със САЩ.

"Днес съм тук да потвърдя ангажимента на САЩ да защитят Република Корея. Вие и аз можем да се съгласим, че бойната готовност е топ приоритет и че нашата бойна готовност може да гарантира, че ние сме готови да се борим още довечера, ако е необходимо", обяви Остин.

САЩ и Япония в общ фронт срещу дестабилизиращ Китай

САЩ и Япония в общ фронт срещу дестабилизиращ Китай

Американските представители и японските им колеги провеждат разговори в Токио

В статия за "Вашингтон пост" Остин и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън пишат, че ще работят заедно с Южна Корея и Япония как да се противопоставят на общи заплахи като ядрените оръжия и ракетната програма на КНДР.

Двамата американски политици пристигнаха в Южна Корея след посещение в Япония.

Военният министър на САЩ е на тридневно посещение в Южна Корея. Той и Блинкън ще проведат обща среща с южнокорейските си колеги в четвъртък. Остин ще се срещне с американските войници в Южна Корея в петък преди да отпътува за Индия.

Междувременно севернокорейска медия разкри пропаганден плакат с чук, който смачква алианса между Република Корея и САЩ.

КНДР прекрати мълчанието и призова САЩ да не създават проблеми

КНДР прекрати мълчанието и призова САЩ да не създават проблеми

Пхенян заплаши да прекрати споразумения с Република Корея