Висш представител на Държавния департамент заяви, че Русия продължава да изпълнява задълженията си към договора Нов СТАРТ (Договор за ограничаване на стратегическите настъпателни оръжия), но Москва е заела твърда позиция в оръжейната политика и не изпълнява задълженията си към повечето споразумения за контрол над въоръжението, информира "Ройтерс".

Тръмп убеден: НАТО може да има добри отношения с Русия

Тръмп убеден: НАТО може да има добри отношения с Русия

Нов договор с Русия за ядрените оръжия можел да е "страхотно нещо"

"Ние оценихме, че Русия все още изпълнява задълженията си към Нов СТАРТ, но поведението й във връзка с повечето други споразумения за контрол над въоръжението - и не само обреченият Договор за ликвидиране на ракетите със среден обхват - е нищо друго освен ужасяващо", обяви Кристофър Форд, помощник държавен секретар в Бюрото по международна сигурност и неразпространение към Държавния департамент на САЩ, по време на изслушване пред Комисията по външни отношения към Сената.

В началото на август Русия и САЩ прекратиха изпълнението на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обхват.

Форд отбеляза, че нестратегическите оръжия на Русия трябва да бъдат приоритет при всяко бъдещо споразумение за оръжията.

"Русия предвижда значително увеличаване на нестратегическите оръжия през следващото десетилетие", подчерта дипломатът.

Русия предложи на САЩ Нов СТАРТ да бъде удължен с пет години, макар че Москва е готова да приеме и по-кратък срок.

Нов СТАРТ, който ще изтече през февруари 2021 г., е последният голям ядрен договор между Москва и Вашингтон. Той ограничава броя на разгърнатите стратегически ядрени бойни глави до 1550.

Заместникът на държавния секретар на САЩ по политическите въпроси Дейвид Хейл заяви от своя страна, че Вашингтон може да удължи Нов СТАРТ, но иска да разшири контрола над въоръжението, за да обхване и други държави, както и други оръжия.

Хейл каза още, цитиран от ТАСС, че антируските санкции са с малка ефективност, като все още не са постигнали главната си цел за сдържане на Москва.