В предизборната програма за парламентарните избори консерваторите на германския канцлер Ангела Меркел са премахнали думата "приятел" за описване на отношенията със САЩ, информира Ройтерс.

Преди четири години в общата програма на Християндемократическия съюз и Християнсоциалния съюз САЩ се възприемаха като "най-важния приятел" на Германия извън Европа.

Платформата на Меркел -  премахване на безработицата и милиарди евро облекчения

Платформата на Меркел - премахване на безработицата и милиарди евро облекчения

Окончателен вот върху проектопрограмата ще се проведе днес следобед

В платформата от 2013 г. също се описваше "приятелството" с Вашингтон като "крайъгълен камък" на Германия в международните отношения и се говори също за укрепване на трансатлантическите икономически връзки чрез премахване на търговските пречки.

Но думите "приятел" и "приятелство" липсват в последния манифест, озаглавен "За една Германия, в която живеем добре и щастливо", представен от Меркел и от лидера на Християнсоциалния съюз Хорст Зеехофер преди изборите на 24 септември.

Вместо това САЩ са описвани като "най-важния партньор" на Германия извън Европа.

Меркел не очаква консенсус по всички казуси на Г-20

Меркел не очаква консенсус по всички казуси на Г-20

Не мисля, че ще имаме еднакви позиции по всички казуси

Промяната подчертава влошаването на отношенията между Берлин и Вашингтон при американския лидер Доналд Тръмп.

Проучване на Pew Research Center от миналата седмица показва, че 35% от германците положително гледат на САЩ в сравнение с 57% в края на мандата на Барак Обама.

В пасажа за подсилването на икономическите връзки в тазгодишната програма се споменава историческата подкрепа на САЩ за Германия след Втората световна война и при обединението на страната.

"Времената, в които можем напълно да разчитаме един на друг, в известна степен, са в миналото. Ние, европейците, трябва да вземем съдбата си в наши ръце по-решително в сравнение с миналото", се пояснява в програмата.

Докато се потвърждава ангажиментът на Германия към НАТО, в програмата се уточнява, че ЕС трябва да бъде в позиция да се защитава сам независимо, ако иска да оцелее на дълъг период.

Специална глава се отделя за "Германия и Франция като мотор на Европа", в която се обещава "нов живот в приятелството" между двете държави.

Берлин е готов да работи с френското правителство за задълбочаване интеграцията на еврозоната, но консерваторите са против обединяване на дълга на държавите членки.

В програмата като цяло се обещава повече полиция, повече домове и пълна трудова заетост (под 3% безработица) в рамките на 8 г., а също така повече данъчни облекчения и повече инвестиции.

Планът е да се наемат допълнителни 15 000 полицаи в 16-те федерални провинции и да се изградят 1,5 милиона нови жилища.

Във външната политика консерваторите отхвърлят пълно членство на Турция в ЕС, подкрепят план за финансово подпомагане на Африка и увеличение на помощта за развитие и за отбрана.