Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) даде  разрешение за използване на плазма за спешно лечение на пациенти с коронавирус, съобщава БиБиСи.

Техниката използва богата на антитела кръвна плазма от хора, които са се възстановили от болестта и вече е използвано при над 70 000 души в САЩ.

Президентът Доналд Тръмп заяви, че лечението може да намали смъртността с 35%. Това идва ден, след като той обвини FDA, че възпрепятства въвеждането на ваксини по политически причини.

Съобщението идва в навечерието на Републиканската национална конвенция, където Тръмп ще стартира кампанията си за спечелване на втори мандат в Белия дом.

"Това е, което с нетърпение очаквам да правя отдавна", каза президентът пред репортери в неделя. "Радвам се, че направих наистина историческо съобщение в нашата битка срещу вируса от Китай, което ще спаси безброй животи."

Президентът Тръмп определи процедурата като мощна терапия и призова американците да дарят плазма, ако се възстановят от Covid-19.

FDA даде "разрешение за спешна употреба", а не пълно одобрение, казвайки, че ранните изследвания предполагат, че кръвната плазма може да намали смъртността и да подобри здравето на пациента, ако се прилага в рамките на първите три дни от хоспитализацията им. Необходими са обаче още изпитания, за да се докаже ефективност.

Агенцията заяви, че е заключила, че е безопасно след обширен преглед на данните, събрани през последните месеци. В изявление се добавя, че ползите от лечението надвишават всички рискове.

"Оказа се, че продуктът е безопасен и сме доволни от това и продължаваме да не виждаме никакви сигнали срещу безопасността", коментира Питър Маркс, директор на Центъра за оценка и изследвания на биологията на FDA, според информация на "Ройтерс".

Над 800 000 са вече жертвите на коронавируса в света

Над 800 000 са вече жертвите на коронавируса в света

На всеки 15 секунди умира по един човек

Но няколко експерти, включително Антъни Фаучи, член на коронавирусната група на Белия дом, изразиха резерви относно стабилността на проучванията досега.

FDA вече одобри използването на плазмени трансфузии на пациенти с коронавирус при определени условия, като тези, които са тежко болни или участват в клинични изпитания.

В събота Тръмп заяви, че "дълбоката държава", или който и да е, от FDA пречи много на фармацефтичните компании да стигнат до хората, за да тестват ваксините... Очевидно се надяват да забавят отговора до след (президентските избори в САЩ)", добави той.

По-рано тази година американските регулатори дадоха разрешение на ремдесивир на Gilead Science Inc за спешно терапевтично лечение на коронавирус.

Междувременно доклад на Financial Times предполага, че Белият дом обмисля издаване на спешно разрешение за ваксина, разработена от Оксфордския университет и фармацевтичния гигант AstraZeneca, преди президентските избори в САЩ на 3 ноември.

Белият дом не е коментирал информацията, но говорител на AstraZeneca заяви пред "Ройтерс", че резултатите от ефикасността на техните опити се очакват по-късно тази година.

Повече от 176 000 души са починали от коронавирус от началото на епидемията в САЩ, според данни на университета Джонс Хопкинс. Близо 5,7 милиона случая са потвърдени в цялата страна.

БАН: Лечението на COVID-19 с плазма е обещаващо

БАН: Лечението на COVID-19 с плазма е обещаващо

От имунната ни система и предишни заболявания зависи изходът